Ivo Melchers Ivo Melchers
28/04/2023 10:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/04/2023 10:40

DeFi vs CeFi: wat gaat er voor de crypto adoptie zorgen?

Nieuws

Foto: Shutterstock/Chinnapong

Decentralized finance (DeFi) is een overkoepelende term voor allerlei financiële toepassingen op de blockchain die niet afhankelijk zijn van tussenpersonen. DeFi kwam in 2019 op en staat sindsdien volop in de ontwikkeling. Inmiddels zijn er al heel wat DeFi-applicaties tot leven gekomen en heeft het zich gevormd tot een waar onderdeel van de wereld van crypto. De tegenhanger van DeFi is centralized finance (CeFi), wat inhoudt dat alle transacties via gecentraliseerde beurzen verlopen.

Tijdens het ‘DeFi vs CeFi: A Distinction With a Difference’ panel op de Consensus 2023-conferentie werd de invloed van DeFi en CeFi besproken op de toekomstige adoptie van crypto en Web3.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto exchanges vergemakkelijken crypto adoptie

De belangrijkste belemmering voor de massale adoptie van crypto door gemiddelde gebruikers is de complexiteit van de onderliggende technologie. Dit is dan ook de reden waarom gecentraliseerde crypto exchanges zoals Coinbase en Binance in staat zijn geweest om vele nieuwe gebruikers de crypto-wereld in te laten springen.

Nathan Cha, marketingleider bij dYdX zei het volgende hierover:

‘’Als mijn grootouders bitcoin willen kopen, gaan ze dan MetaMask downloaden, uitzoeken hoe ze hun eigen private keys kunnen vasthouden enzo? Waarschijnlijk niet.’’

Desondanks kan een gebrek aan transparantie bij deze centrale partijen leiden tot mislukkingen, zoals we dat vorig jaar hebben gezien bij grote namen als Celsius, BlockFi, Voyager en FTX. Het is dan ook belangrijk om te beseffen dat de cryptobeurs de private keys in handen heeft en daarmee de controle heeft over ‘jouw’ tegoeden.

Advertentie

DeFi VS CeFi

Bij DeFi is laatsgenoemde allesbehalve het geval. Je bent zelf de enige die je wallet in beheer heeft en die als gevolg verantwoordelijk is voor de fondsen. Met het gebruik van de blockchain en smart contracts staat transparantie bovendien op nummer één.

Sidney Powell, de CEO van Maple Finance, gaf aan dat CeFi een belangrijke schakel is om klanten uit de traditionele financiële wereld en oudere gebruikers tot de wereld van digitale activa te trekken.

In de loop van de tijd zal deze rol van CeFi niet drastisch veranderen ten opzichte van wat het nu is, terwijl DeFi de belangrijkste infrastructuur voor de toekomst van het financiële systeem zal worden, zei Salman Banaei, head of policy bij Uniswap Labs.

Hij voegde hier het volgende aan toe:

‘’DeFi wordt een soort van ruggengraat van een nieuwe economie, terwijl CeFi als een soort ‘on-ramp’ rol zal blijven fungeren in deze veel rijkere op DeFi-gebaseerde omgeving.’’

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie