Roy van Krieken Roy van Krieken
16/04/2024 18:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/04/2024 14:43

Effect Ethereum update: aantal transacties ontploft

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws

De langverwachte Ethereum (ETH) update “Dencun” heeft voor een flinke toename in transacties gezorgd op Layer-2 oplossing BASE, evenals een reductie in de kosten. Ook andere Layer-2’s zien soortgelijke effecten van de update.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Waar heeft de Dencun update precies voor gezorgd?

De Ethereum update “Dencun” is afgelopen woensdag uitgevoerd, wat in wezen een compressie-mechanisme voor transacties van layer-2 oplossingen is. De update zorgt ervoor dat transacties worden gebundeld en gecomprimeerd voordat ze naar het hoofdnet worden gestuurd voor validatie. Hierdoor zijn er transacties mogelijk met veel lagere kosten.

Volgens de Dune-gebaseerde tracker van blockchain analist Marcov, is de gemiddelde kosten van transacties van de schaaloplossing Optimism (OP) gedaald tot bijna 4 cent, aanzienlijk lager dan het recente gemiddelde van ongeveer $1,4. De gemiddelde vergoeding op de layer 2-oplossing BASE van Coinbase daalde tot 3 cent van ongeveer $1,50, terwijl die van Arbitrum (ARB) daalde tot 40 cent. Ook de gemiddelde vergoeding op zkSync en Zora daalde.

Flinke toename transacties voor layer-2 BASE

Voor de upgrade verwerkte BASE ongeveer 440.000 transacties per dag. De dag erna steeg dit aantal naar 1,1 miljoen en bleef stijgen in de dagen daarna, waarbij het op 16 maart 2.064.920 bereikte.

Het dagelijkse aantal nieuwe gebruikers op BASE steeg ook naar 666.866 op 16 maart, een enorme stijging van 3.200% ten opzichte van het gemiddelde van de dagen voorafgaand aan Dencun.

De sprong van 350% in transacties is gekoppeld aan een enorme daling van de kosten voor BASE na de Dencun-upgrade. Volgens Blockscout zijn de gemiddelde transactiekosten op BASE sinds de upgrade met meer dan 60% gedaald.

Gelanceerd door Coinbase in augustus, is Base het op zes na grootste netwerk in het Ethereum layer-2 ecosysteem met een totale waarde vergrendeld van $1,46 miljard en een marktaandeel van 4,1% van layer 2s, volgens branchetracker L2beat.

Arbitrum en Optimism zijn nog steeds de leiders uit het layer-2 ecosysteem met een total value locked (TVL) van ongeveer $23 miljard, met een marktaandeel van 42% voor ARB en 23% voor OP.

Een tijdelijke oplossing?

Echter zien we experts suggereren dat Dencun mogelijk slechts een tijdelijke oplossing is en mogelijk niet voldoende is om het Ethereum-netwerk volledig op te schalen. Naarmate het aantal protocollen dat deze compressie techniek gebruikt toeneemt, en ook het aantal gebruikers, zou dit kunnen leiden tot hogere transactiekosten in de toekomst.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie