Ivo Melchers Ivo Melchers
23/09/2023 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/09/2023 16:00

Ethereum netwerk moet mogelijk langer wachten op volgende grote update

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum netwerk moet mogelijk langer wachten op volgende grote update

Foto: xalien/Shutterstock

Terwijl het Ethereum (ETH) netwerk zich momenteel klaarmaakt voor zijn volgende update, zullen gebruikers hoogstwaarschijnlijk langer moeten wachten voordat zij de vruchten kunnen werpen van alle verbeteringen. De zogenoemde ‘Deneb-Cancun’ hard fork stond eigenlijk gepland voor het einde van dit jaar, maar dit streven lijkt iets te hoog te zijn ingezet.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Nieuwe Ethereum stap wellicht in 2024

Deneb-Cancun, ook wel ‘Dencun’ genoemd, is een belangrijke stap voor Ethereum om de operationele efficiëntie en veiligheid van het netwerk te verbeteren. De hard fork bestaat uit zes verbetervoorstellen, ofwel ‘Ethereum Improvement Proposals (EIP’s)’, die ieder op zijn eigen manier de blockchain van Ethereum tot een hoger niveau moeten tillen. EIP 4844, beter bekend als ‘Proto-danksharding’ wordt over het algemeen beschouwd als het belangrijkste onderdeel en richt zich op de schaalbaarheid van het netwerk.

Tijdens ‘Consensus Layer Meeting 118’ van 21 september bespraken kern-ontwikkelaars uitgebreid de lancering van Dencun. Er stond nog geen specifieke datum omcirkeld in de agenda voor de publieke lancering, maar eerdere schattingen suggereerden dat vóór het einde van 2023 het streefdoel was.

Tim Beiko, Ethereum-ontwikkelaar en tevens lid van de Ethereum Foundation, uitte zijn zorgen tijdens de meeting over een mogelijke vertraging. Deze zorgen vloeiden voort uit het feit dat de update nog niet is geïntroduceerd op openbare testnetwerken zoals Goerli, Sepolia en Holesky.

Hij wees erop dat als het ontwikkelaarsteam er niet in slaagt om Dencun op een openbaar testnetwerk te lanceren vóór Devconnect, een op Ethereum gerichte ontwikkelaarsconferentie gepland voor november 2023, de mainnet-activering hoogstwaarschijnlijk naar volgend jaar doorgeschoven zal worden.

Advertisement

ETH Holesky testnet

Eerder deze week heb je wellicht al gelezen dat de lancering van het Holesky-testnetwerk in de soep was gelopen. Tijdens de meeting hebben de ontwikkelaars ook besproken of Holesky beschikbaar zal zijn voor Dencun-tests voorafgaand aan de eerdergenoemde Devconnect.

Paritosh Jayanthi, lid van de Ethereum Foundation, zei dat de herlancering van Holesky op 28 september plaats zal vinden en dus gereed zal zijn vóór Devconnect.

Hij stelde echter voor om Dencun eerst te testen op het oudere testnetwerk Goerli dat begin volgend jaar aan banden zal worden gelegd. Jayanthi merkte op dat het einde van Goerli’s levensduur juist betekent dat alle problemen met betrekking tot Dencun zullen worden geïsoleerd op het testnetwerk.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Advertisement
Advertisement