Simon Bosch Simon Bosch
10/10/2023 20:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/10/2023 19:17

Ethereum vangt nog meer kritiek om centralisatie, wat betekent dit?

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum vangt nog meer kritiek om centralisatie, wat betekent dit?

Foto: r.classen/Shutterstock

In de afgelopen bullmarkt was Ethereum (ETH) één van de meest populaire cryptocurrencies. Maar de altcoin vangt al enige tijd een hoop kritiek, zoals doordat de blockchain door overheden afgedwongen censuur toestaat. Volgens een voormalige Ethereum-ontwikkelaar komt dit door centralisatie.

Het is een ‘kwestie van tijd’ voor Ethereum ETF’s goedgekeurd worden
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Veel censuur op Ethereum na sancties

Vorig jaar legde de Amerikaanse overheid sancties op op Tornado Cash, omdat de crypto mixer witwassen mogelijk zou maken. Onderdeel hiervan was dat bepaalde walletadressen op een zwarte lijst kwamen, waaronder Ethereum-adressen. Hierna vond de ‘Merge-upgrade’ plaats. Sindsdien is Ethereum officieel een Proof-of-Stake-netwerk, en wordt het netwerk veilig gehouden door validators en niet meer door miners.

Maar het Amerikaanse Office of Foreign Asset Control (OFAC) vond het belangrijk dat transacties die in verband staan met problematische walletadressen niet worden uitgevoerd. Daarom hebben softwareontwikkelaars zogeheten ‘MEV-boost relays’ als oplossing bedacht. ‘Relayers’ zijn de brug tussen de partijen die blocks voorstellen en de partijen die ze verwerken, en zonder deze partijen zou het netwerk een stuk trager zijn.

Met deze software kunnen validators automatisch voldoen aan bepaalde sancties. Dat moet ook wel, want als (Amerikaanse) validator wil je liever geen problemen met de Amerikaanse overheid. Het probleem is dat de blockchain hierdoor automatisch erg gevoelig is geworden voor censuur. Al snel maakte een enorm deel van de validators gebruik van deze software – in december ging het om bijna 70%.

Advertentie

Ethereum censuur komt door centralisatie

Dat verklaarde Blocknative-CEO Matt Cutler in een interview met Blockworks. De crypto-infrastructuurprovider Blocknative was voorheen één van de bedrijven die zich aanbood als relayer, maar vorige week is het daarmee gestopt. Het was de moeite niet waard, want het is een ingewikkelde dienst waar ze niet voor betaald krijgen. Cutler benadrukt dat Blocknative wel moet voldoen aan wat de OFAC van het bedrijf vereist, want anders krijgt het een miljoenenrechtszaak voor de kiezen.

Volgens de topman stelt dit de enorme centralisatie in staat. Slechts vier relayers zijn goed voor maar liefst 93% van alle transacties. Omdat er geen financiële reden is om relayer te zijn, zouden er allemaal onderhandse deals worden gesloten waardoor dit wél financieel aantrekkelijk wordt. Al met al wordt het netwerk hierdoor erg gecentraliseerd.

Iets vergelijkbaars zien we bij Ethereums validators. Daar zijn namelijk slechts twee partijen koning; Lido en Coinbase. In ieder geval moet een nieuwe overeenkomst voorkomen dat er op dit vlak problemen ontstaan.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie