Ivo Melchers Ivo Melchers
17/03/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/03/2023 12:00

Ondergang banken zorgt voor meer BTC en ETH in eigen beheer

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Bitcoin adoptie kent geen rem: interesse bereikt recordhoogte

Foto: Shutterstock/Mykhaylo_Kozelko

In minder dan een week tijd hebben drie banken het leven moeten laten: Silvergate, Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank. Deze omgevallen banken waren tevens verweven met de crypto sector, aangezien een groot deel van de investeringen via deze banken verliepen.

Te midden van alle financiële onrust wist bitcoin (BTC), nadat het in eerste instantie zijn correctie voortzette, flink de lucht in te schieten. UIteraard trok de koning der cryptocurrencies de rest van de cryptomarkt met zich mee. Data van Glassnode laat tevens zien dat self-custody van bitcoin en ethereum (ETH) enorm is toegenomen in de afgelopen week als gevolg van alle zorgen omtrent de bankensector.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

BTC en ETH in eigen beheer

Door gebruik te maken van een self-custodial wallet heb je zelf de private keys in beheer. Hiermee ben jij ook echt de daadwerkelijke eigenaar van jouw bitcoin en/of ethereum. Er komt geen dienstverlener of derde partij bij kijken en transacties gaan rechtstreeks van jou naar de ontvanger. Je bent als het ware je eigen bank.

Wanneer je ervoor kiest om jouw bitcoin te stallen bij een crypto exchange zul je niet de private keys in bezit hebben. Met het bekende gezegde binnen de crypto wereld in het achterhoofd, ‘’not your keys, not your crypto’’, is de cryptobeurs in principe de eigenaar van ‘jouw’ crypto.

Toen het nieuws over de SVB bekend werd, zochten investeerders hun toevlucht in bitcoin en ethereum, met opmerkelijke uitstromen op beurzen. Ongeveer 0,144% van alle BTC en 0,325% van alle ETH in omloop werden van cryptobeurzen opgenomen. Bij de ineenstorting van cryptobeurs FTX zagen we een soortgelijke ontwikkeling: mensen worden er massaal aan herinnerd dat het zijn van je eigen bank de beste optie is.

Advertentie

Bitcoin als reactie op de financiële crisis

Het huidige bankendrama is exact waarom Bitcoin in 2008 tot leven is geroepen. De whitepaper van Bitcoin is namelijk zes weken na het omvallen van de Lehman Brothers in 2008 uitgebracht door Satoshi Nakamoto. De CEO van hardware wallet fabrikant Trezor, Josef Tětek, zei dan ook dat het omvallen van banken een duidelijke herinnering is waarom we bitcoin nodig hebben.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Strategen van Citibank waarschuwen voor Amerikaanse recessie
Ethereum ETF’s op lanceerplatform: Citibank voorspelt vuurwerk
Ethereum ETF-lancering wordt deze week eindelijk verwacht
Ethereum ETF-lancering wordt deze week eindelijk verwacht
Laatste aanpassingen ethereum ETF's uitgevoerd, lancering in juli?
Ethereum ETF’s grotere impact op de prijs dan bitcoin ETF’s
Advertentie