Erik Juffermans Erik Juffermans
24/04/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/04/2023 05:00

Wat is de volgende stap voor Ethereum na Shapella?

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum netwerk staat in het rood voor het eerst in een jaar

Foto: gopixa/Shutterstock

Op 12 april werd de Shapella update van Ethereum (ETH) succesvol voltooid, en maakte het opnemen van gestakete ether mogelijk. De ontwikkelaars van Ethereum zitten zeker niet stil en zijn al druk bezig met de volgende stap: De Cancun-Deneb update. In dit artikel nemen we een kijkje wat deze update voor het Ethereum netwerk zal betekenen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

EIP-4844

De Shapella update was een groot succes. Volgens experts is de opnamemogelijkheid voor gestakete ether een reusachtige mijlpaal, niet alleen voor Ethereum, maar voor de crypto sector als geheel. De Ethereum ontwikkelaars lijken dit momentum te gebruiken om meteen door te schakelen en met de volgende update aan de slag te gaan.

De voornaamste verandering die Cancun-Deneb met zich mee zal brengen is ‘proto-danksharding’. Dit concept staat officieel bekend als ‘Ethereum Improvement Proposal (EIP) 4844’. Dit verbeteringsvoorstel moet de schaalbaarheid van het netwerk significant verbeteren.

Dit zal op vergelijkbare wijze worden gedaan zoals sommige layer-2 oplossingen, neem bijvoorbeeld Polygon (MATIC) en Arbitrum (ARB), te werk gaan. Simpel gezegd worden er meerdere transacties op een hoop gegooid en tegelijk geverifieerd waardoor er meer transacties in kortere tijd verwerkt kunnen worden.

Hoe EIP-4844 technisch gezien precies in elkaar zit zal de komende maanden waarschijnlijk een stuk duidelijker worden. Wel is zeker dat niet alleen de transactiekosten van Ethereum maar ook van bovengenoemde layer-2 oplossingen een stuk goedkoper zullen worden. De ontwikkelaars zijn inmiddels al druk aan het testen met EIP-4844.

Ethereum transacties moeten sneller en goedkoper

Oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, wees al vaker op het belang van snellere en goedkopere transacties op het Ethereum netwerk. Enkele maanden geleden gaf hij aan dat Ethereum voor dagelijks gebruik vandaag de dag niet realistisch is. De transactiekosten liggen simpelweg veel te hoog. De kans is groot dat de Cancun-Deneb update hier een significant verschil in zal brengen.

Volgens de planning moet de Cancun-Deneb update eind dit jaar gelanceerd worden. Dat is het streven. Of dat ook echt gaat lukken moeten we afwachten. In verband met alle belangrijke testfases is het namelijk niet ongebruikelijk dat grote updates worden uitgesteld.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie