Simon Bosch Simon Bosch
24/03/2023 20:13 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/03/2023 20:13

Bankencrisis: aandelen Deutsche Bank dalen hard, ECB blijft positief

icon-finance
Finance nieuws
Bankencrisis: aandelen Deutsche Bank dalen hard, ECB blijft positief

Foto: WonderPix / Shutterstock.com

Doordat een flink aantal belangrijke banken plotseling failliet zijn gegaan zit de schrik er goed in. Het zou duidelijk maar zo kunnen dat we een nieuwe kredietcrisis voor de kiezen krijgen. Met name investeerders in Deutsche Bank en UBS zijn nog steeds bezorgd.

Stereotype bevestigd: Nederlanders zijn het beste in sparen
  • icon-finance
    Finance nieuws

ECB’s Lagarde niet bezorgd

Ondertussen zitten de leiders van de EU-lidstaten in Brussel om te vergaderen over verschillende zaken, waaronder ongetwijfeld over de kwetsbaarheid van het bankensysteem. ECB-directeur Christine Lagarde was ook op de top aanwezig.

Volgens haar staat de Europese bankensector er sterk voor. Sterker nog, Lagarde vindt dat dit juist de tijd om banken tussen verschillende EU-landen nauwer te laten samenwerken. Hier bestaat nogal wat controverse over, omdat banken in Zuid-Europa er een stuk zwakker voor staan dan noordelijke banken.

Ook hoeft er volgens de topvrouw niet te worden gekozen tussen financiële stabiliteit en prijsstabiliteit. Daarmee suggereert ze dat de ECB nog steeds zowel de inflatie terug wil brengen naar 2% als dat het de financiële sector stabiel wil houden. Ook banken hebben momenteel duidelijk te lijden.

Zo is Credit Suisse, één van de grootste investeringsbanken in Europa, al failliet noodgedwongen overgenomen door UBS. De Zwitserse overheid en UBS willen de deal zo snel mogelijk rond hebben, hopelijk al tegen eind april. Dat is ongelofelijk snel voor de overname van een zogeheten systeembank. Hiermee hopen de betrokken partijen ‘besmetting’ van andere banken te voorkomen.

Advertentie

Zorgen om Deutsche Bank

Echter hebben investeerders nog wel degelijk zorgen. De aandelen van de meeste Europese banken zijn bij de opening van de beurs flink gedaald; ING staat op het moment van schrijven bijna 4% in de min. Voor BNP Paribas, Frankrijks grootste bank, geldt ongeveer hetzelfde.

Volgens Reuters ligt de druk op Deutsche Bank en het Zwitserse UBS het grootst, en dat zien we terug in de aandelenkoersen. Die liggen op het moment van schrijven respectievelijk meer dan 10% en evenals ongeveer 4% in de min, gemeten vanaf de slotkoers van gisteren.

Stuart Cole van Equiti Capital verklaarde aan Reuters dat Deutsche Bank al een tijdje het middelpunt van de belangstelling is – afgaande op de koers in een niet zo positieve context. Duitslands grootste bank heeft net als Credit Suisse een flinke herstructurering doorgemaakt, maar geen van de maatregelen lijkt echt te hebben gewerkt.

Ook bij UBS loopt het mogelijk stroef. De Amerikaanse investeringsbank Jefferies heeft het koopadvies van UBS-aandelen van ‘buy’ naar ‘hold’ verlaagd. Door de overname van Credit Suisse heeft de bank nu veel meer risicovolle activa op de boeken staan.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Crypto profiteert van bankencrisis

Vooralsnog lijkt crypto wel baat te hebben bij de problemen van banken. Sinds 10 maart is bitcoin (BTC) met zo’n 40% gestegen. Een belangrijke factor hierin was vermoedelijk dat Silicon Valley Bank begin maart in de problemen kwam. Ondanks de korte crash van USDC trok bitcoin zich hier vooralsnog weinig van aan.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie