Rico Engelbarts
01/12/2018 08:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/12/2018 08:00

De SEC beboet Floyd Mayweather en DJ Khaled voor ICO-fraude

ICO’s
de_SEC_beboet_floyd_mayweather_en_dj_khalid_voor_ICO-fraude

De Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse financiële toezichthouder, heeft de prof bokser Floyd Mayweather Jr. en de muziekproducent DJ Khaled beboet voor het adverteren van oplichterij middels Initial coin offerings (ICO), zo meldt een persbericht op 29 november.


Beide heren zijn beschuldigd van het promoten van frauduleuze ICO’s. Hoewel beide bekende figuren de beschuldigingen noch bevestigen, noch ontkennen, hebben de partijen toegestemd een totale boete van meer dan $750.000 te betalen; zo’n $600.000 voor Mayweather en $150.000 voor Khaled.
Mayweather zou $300.000 hebben ontvangen voor de promotie van drie ICO’s, waaronder $100.000 van Centra Tech. Khaled zou $50.000 ontvangen hebben van hetzelfde bedrijf. Centra Tech had meer dan $32 miljoen opgehaald met haar frauduleuze ICO. Haar oprichters werden aangeklaagd in mei 2018.
Mayweather twitterde naar zo’n 8 miljoen volgers vorig jaar “Koop ze snel, ik heb de mijne al” en “ik ga een ‘a $hit t$on of money’ maken.” Nergens schreef de bokser dat hij betaald werd voor deze promotie. Khaled deed hetzelfde. Hij schreef aan zo’n 4 miljoen volgers dat “alles gaat veranderen” en “ga ze nu kopen,” maar nergens schreef de DJ dat hij $50.000 voor het promoten ontving.


Naast de boetes hebben de twee beroemdheden toegezegd de komende drie jaar geen ICO’s te zullen promoten. De boetes zullen alleen niet veel uithalen, volgens Forbes is Mayweather maar liefst zo’n $285 miljoen waard en DJ Khaled $20 miljoen.
Steven Peikin, mededirecteur van de afdeling handhaving bij de SEC, waarschuwt investeerders in het persbericht voor dit soort promoties:

Investeerders moeten sceptisch zijn ten aanzien van investeringsadviezen op social-mediaplatforms en moeten geen beslissingen nemen op basis van aanbevelingen van beroemdheden. Social media ‘influencers’ zijn vaak betaalde promoters, geen beleggingsprofessionals, en de effecten die ze aanwerven, ongeacht of ze zijn uitgegeven met behulp van traditionele certificaten of op de blockchain, kunnen frauduleus zijn.

Twee weken geleden beboette de SEC nog twee andere illegale ICO’s: Airfox en Paragon. Eerder deze week zei de SEC voorzitter, Jay Clayton, dat cryptocurrencies nog aan veiligheidsnormen moeten voldoen voordat de SEC een exchange-traded fund (ETF) zal goedkeuren.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie
Advertentie