Timo Bult Timo Bult
03/02/2022 06:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/02/2022 06:04

Aantal NFT gebruikers neemt toe, maar zorgen omtrent witwassen ook

icon-nft
NFT nieuws
NFT project krijgt $3 miljoen om van Solana naar Polygon te verhuizen

Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

De markt van non-fungible tokens (NFT’s) is nog altijd gloeiend heet. De grootste merken lanceren collecties en het aantal actieve gebruikers groeit flink. Toch kleeft er ook een schaduwzijde aan de NFT-markt.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Polygon NFT-gebruikers op OpenSea stijgt

Te beginnen met het goede nieuws. Het aantal actieve gebruikers op OpenSea van op Polygon (MATIC) gebaseerde NFT’s is namelijk gestegen. In december 2021 waren er nog zo’n 176.000 gebruikers, in januari 2022 steeg dit aantal naar 218.000. Ook het aantal Polygon NFT’s die verkocht zijn is gestegen.

In de laatste maand van 2021 gingen er nog 1,99 miljoen Polygon NFT’s over de toonbank bij OpenSea. Een maand later steeg dit aantal naar 2,68 miljoen. De gemiddelde waarde per gebruiker ging echter wel omlaag van $432 naar $360. Dit lijkt echter vooral te wijten aan de marktbrede crash waardoor veel cryptocurrencies minder waard werden.

De data laat zien dat de NFT-gekte nog altijd aanhoudt en zelfs toe blijft nemen. Veel grote merken stappen de virtuele wereld in en lanceren collecties van digitale NFT’s. Door de unieke aard van een NFT zijn de tokens een interessant middel geworden voor de marketing van deze merken. Bovendien levert het natuurlijk ook een extra inkomstenbron op. Enkele bekende merken die NFT-collecties hebben gelanceerd zijn Nike, Lamborghini en Ubisoft.

Advertisement

NFT wash trading en witwaspraktijken

De ontwikkelingen zijn echter niet allemaal positief. On-chain analysebedrijf Chainalysis geeft namelijk in een nieuw rapport aan dat zij duidelijke signalen zien van wash trading en witwaspraktijken. Wash trading is het verkopen en tegelijk kopen van dezelfde NFT door dezelfde persoon. De persoon kan bijvoorbeeld zijn eigen NFT voor miljoenen euro’s verkopen aan zichzelf. Door de transactiegeschiedenis lijkt het nu alsof deze NFT een significante waarde heeft.

“We hebben 262 gebruikers geïdentificeerd die meer dan 25 keer een NFT hebben verkocht aan een zelfgefinancierd adres,” stelt Chainalysis. 110 gebruikers zouden hiermee $8,9 miljoen hebben verdiend. Ook witwaspraktijken zijn reden tot zorgen vindt het bedrijf. In 2021 zouden deze praktijken weer zijn toegenomen. Dit kan de verdere ontwikkeling van de markt beschadigen:

“Het witwassen van geld, en in het bijzonder overdrachten van gesanctioneerde cryptocurrency-bedrijven, vormt een groot risico voor het opbouwen van vertrouwen in NFT’s, en moet nauwer worden gecontroleerd door marktplaatsen, regelgevers en wetshandhavers,”

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement