Timo Bult Timo Bult
02/05/2022 17:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/05/2022 17:55

ApeCoin NFT gas war was onnodig, organisator wijst naar Ethereum

icon-nft
NFT nieuws

Foto: T. Schneider / Shutterstock.com

De Otherdeed non-fungible token (NFT) verkoop was een groot succes. Toch is er een grote groep deelnemers die boos zijn op Yuga Labs. En dat is wellicht niet zo gek met verhalen van deelnemers die alleen al aan transactiekosten $7.000 aan ethereum (ETH) uitgaven, maar uiteindelijk geen NFT kregen!

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

De Otherdeed NFT mint verliep niet optimaal

Otherdeed NFT’s zijn onderdeel van een nieuw metaverse-project, ‘The Otherside’ genaamd. Met de NFT mag een eigenaar een stuk land in deze virtuele wereld claimen. Op zondag ging de mint, wat je kan zien als een verkoop, van start.

In enkele uren tijd haalde Yuga Labs, onder andere bekend van de Bored Ape Yach Collection (BAYC) NFT-collectie, honderden miljoenen dollars op. Een groot succes, zou je denken.

Het resultaat was echter een grote gas war op Ethereum. Doordat de interesse in de nieuwe NFT’s zo enorm was, stegen de transactiekosten door het dak. En zelfs als iemand enorme bedragen wilde neertellen om mee te doen aan de verkoop was dit nog steeds geen garantie dat dit lukte.

“Zo’n teleurstelling dat ik mijn 2 NFT’s niet kon bemachtigen … transactie zat 2,5 uur vast en werd geannuleerd … verwachtte geen $7000 aan gas.”

Advertentie

Hoge ETH transactiekosten waren deels onnodig

Wat tevens veel als kritiek wordt genoemd is het feit dat het smart contract waarmee men de NFT’s kon claimen, niet geoptimaliseerd was. Zo stond de code voor de eerder voorgenomen “veiling bij afslag” veilingmethode nog in het contract, waardoor de transactiekosten hoger lagen dan nodig. Hoeveel hoger de kosten lagen door het ontbreken van optimalisatie, is lastig te zeggen.

Yuga Labs laat in een reactie op Twitter weten dat het vooral aan Ethereum zelf lag, en dus is het “overduidelijk dat ApeCoin naar zijn eigen chain zal moeten migreren om goed te kunnen schalen.” Deze reactie viel niet bepaald goed.

Als gevolg van de gas war steeg de hoeveelheid vernietigde ETH overigens naar een nieuwe all-time high (ATH). Nooit eerder werd er op een dag zoveel ETH verbrand!

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie
Advertentie