Timo Bult Timo Bult
02/05/2022 17:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/05/2022 17:55

ApeCoin NFT gas war was onnodig, organisator wijst naar Ethereum

icon-nft
NFT nieuws

Foto: T. Schneider / Shutterstock.com

De Otherdeed non-fungible token (NFT) verkoop was een groot succes. Toch is er een grote groep deelnemers die boos zijn op Yuga Labs. En dat is wellicht niet zo gek met verhalen van deelnemers die alleen al aan transactiekosten $7.000 aan ethereum (ETH) uitgaven, maar uiteindelijk geen NFT kregen!

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

De Otherdeed NFT mint verliep niet optimaal

Otherdeed NFT’s zijn onderdeel van een nieuw metaverse-project, ‘The Otherside’ genaamd. Met de NFT mag een eigenaar een stuk land in deze virtuele wereld claimen. Op zondag ging de mint, wat je kan zien als een verkoop, van start.

In enkele uren tijd haalde Yuga Labs, onder andere bekend van de Bored Ape Yach Collection (BAYC) NFT-collectie, honderden miljoenen dollars op. Een groot succes, zou je denken.

Het resultaat was echter een grote gas war op Ethereum. Doordat de interesse in de nieuwe NFT’s zo enorm was, stegen de transactiekosten door het dak. En zelfs als iemand enorme bedragen wilde neertellen om mee te doen aan de verkoop was dit nog steeds geen garantie dat dit lukte.

“Zo’n teleurstelling dat ik mijn 2 NFT’s niet kon bemachtigen … transactie zat 2,5 uur vast en werd geannuleerd … verwachtte geen $7000 aan gas.”

Advertentie

Hoge ETH transactiekosten waren deels onnodig

Wat tevens veel als kritiek wordt genoemd is het feit dat het smart contract waarmee men de NFT’s kon claimen, niet geoptimaliseerd was. Zo stond de code voor de eerder voorgenomen “veiling bij afslag” veilingmethode nog in het contract, waardoor de transactiekosten hoger lagen dan nodig. Hoeveel hoger de kosten lagen door het ontbreken van optimalisatie, is lastig te zeggen.

Yuga Labs laat in een reactie op Twitter weten dat het vooral aan Ethereum zelf lag, en dus is het “overduidelijk dat ApeCoin naar zijn eigen chain zal moeten migreren om goed te kunnen schalen.” Deze reactie viel niet bepaald goed.

Als gevolg van de gas war steeg de hoeveelheid vernietigde ETH overigens naar een nieuwe all-time high (ATH). Nooit eerder werd er op een dag zoveel ETH verbrand!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie