Erik Juffermans Erik Juffermans
25/10/2022 15:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/10/2022 15:10

Apple verbiedt gebruik NFT’s om kosten te omzeilen

icon-nft
NFT nieuws
Apple verbiedt gebruik NFT’s om kosten te omzeilen

Foto: hanohiki/Shutterstock

In een nieuwe update heeft Apple het gebruik van non-fungible tokens (NFT) om zaken buiten de Appstore te doen verboden. De Silicon Valley gigant vangt momenteel een royale 30% transactiekosten op alle Appstore aankopen en alle transacties in apps zelf. Ontwikkelaars proberen met NFT’s deze hoge commissie te ontlopen. Nu heeft Apple daar dus een stokje voor gestoken.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Relatief hoge commissie voor NFT

Het gebruik van diensten gerelateerd aan NFT’s mag nog wel. Hierbij gaat het om ‘minting’, ‘listing’ en ‘transferring’ van NFT’s. In de update blokkeert Apple echter het gebruik van NFT’s die “knoppen, externe links, en andere manieren van externe aankopen” bevatten.

NFT ontwikkelaars bekritiseerden Apple er al vaker van een te hoge commissie op te eisen. Veel NFT sales worden namelijk via apps gedaan. De ontwikkelaars moeten voor elke transactie maar liefst 30% inleveren. Vergeleken met NFT marktplaatsen als Ethereum’s Opensea en Solana’s Magic Eden is dit schandalig hoog. Deze NFT marktplaatsen vangen een stuk minder aan transactiekosten, respectievelijk namelijk 2.5% en 2%.

Het is dus voor NFT ontwikkelaars een stuk aantrekkelijker om hun producten op deze NFT marketplaces aan te bieden. Met het lage NFT volume van de afgelopen maanden worden NFT verkopers gedwongen andere manieren te zoeken om omzet te maken.

Fout, maar consistent beleid

Ondanks het feit dat er veel kritiek is op de hoge commissies, is niet iedereen verbaasd. Apple hanteert deze 30% commissie namelijk al jaren op app aankopen en in-app transacties. Tech-blogger Florian Mueller noemde de hoge commissie verkeerd, maar ook consistent met het commissie beleid van het bedrijf. Hij adviseerde NFT ontwikkelaars te verkopen buiten de appstore van Apple.

Meerdere NFT marktplaatsen bieden hun app versies aan in de Apple appstore. Nadat het nieuws naar buiten kwam dat Apple deze grandiose commissie ook op NFT’s zou hanteren, haalde Magic Eden zijn app uit de Appstore. Zelfs een laatste poging van Apple om de marktplaats terug te halen met een aantrekkelijke commissie van slechts 15% was tevergeefs. 

Momenteel zijn de NFT marktplaatsen van Opensea, Rarible, Binance, Coinbase en Crypto.com nog steeds verkrijgbaar in de appstore van Apple.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie