Thom Derks Thom Derks
26/09/2022 09:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/09/2022 09:11

NFT nu op Apple App Store, maar 30% commissie “veel te duur”

icon-nft
NFT nieuws
Apple verbiedt gebruik NFT’s om kosten te omzeilen

Foto: hanohiki/Shutterstock

Non-fungible token (NFT) ontwikkelaars en verzamelaars zijn niet blij met de ‘beslissing’ van Apple om 30 procent commissie te pakken op NFT-verkopen via de App Store. Volgens The Information is het vanaf nu mogelijk om NFTs te kopen en verkopen via officiële apps in de App Store, maar is de standaard 30 procent commissie op ‘in-app’ aankopen van toepassing.

Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto als wapen tegen China - Trump's verrassende nieuwe strategie

“Veel te duur”

Op normale in-app aankopen kan de commissie van 30 procent werken, maar in het geval van NFTs is dat lastig. Veel mensen stappen in NFTs om daar winst mee te maken. Als je over iedere transactie 30 procent moet afdragen aan Apple, dan blijft er uiteindelijk weinig over om winst mee te maken. Dan moeten je NFTs wel heel hard stijgen om er een slaatje uit te slaan.

Tech-blogger Florian Mueller noemt de “app-belasting” van Apple op NFT-verkopen “verkeerd, maar consistent”, waarmee hij ook erkent dat het bedrijf in principe altijd de 30 procent commissie hanteert. Epic Games CEO Tim Sweeney is minder positief over de beslissing van Apple.

Volgens Sweeney doet Apple dit alleen om zijn macht te behouden en mogelijke concurrentie binnen de technologie-wereld te vermorzelen. “Apple moet gestopt worden”, zo schrijft Sweeney in het bovenstaande bericht.

Advertentie

Eerste partijen verlaten de App Store

Niet lang nadat het nieuws over de commissie van 30 procent bekend werd, besloot Solana NFT-marktplaats Magic Eden de App Store te verlaten. Op die beslissing kwam het niet terug nadat Apple met een commissie van ‘slechts’ 15 procent nog een laatste poging deed om bedrijven als Magic Eden voor de marktplaats te behouden.

Overigens is niet iedereen negatief over de beslissing van Apple om NFTs toe te voegen aan de marktplaats. Gabriel Leydon, CEO van Web3 game-ontwikkelaar Limit Break, zegt dat dit in theorie een Ethereum-wallet in iedere mobiele game kan stoppen. “Ik geef Apple GRAAG een commissie van 30 procent op een gratis NFT”, aldus Leydon.

Op het moment van schrijven zijn de NFT-marktplaatsen van OpenSea, Rarible, Binance, Crypto.com en Coinbase Wallet beschikbaar via de App Store.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie
Advertentie