Thom Derks Thom Derks
26/09/2022 09:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/09/2022 09:11

NFT nu op Apple App Store, maar 30% commissie “veel te duur”

Nieuws
Apple verbiedt gebruik NFT’s om kosten te omzeilen

Foto: hanohiki/Shutterstock

Non-fungible token (NFT) ontwikkelaars en verzamelaars zijn niet blij met de ‘beslissing’ van Apple om 30 procent commissie te pakken op NFT-verkopen via de App Store. Volgens The Information is het vanaf nu mogelijk om NFTs te kopen en verkopen via officiële apps in de App Store, maar is de standaard 30 procent commissie op ‘in-app’ aankopen van toepassing.

Bitcoin mining wordt zwaarder dan ooit één week voor halving

“Veel te duur”

Op normale in-app aankopen kan de commissie van 30 procent werken, maar in het geval van NFTs is dat lastig. Veel mensen stappen in NFTs om daar winst mee te maken. Als je over iedere transactie 30 procent moet afdragen aan Apple, dan blijft er uiteindelijk weinig over om winst mee te maken. Dan moeten je NFTs wel heel hard stijgen om er een slaatje uit te slaan.

Tech-blogger Florian Mueller noemt de “app-belasting” van Apple op NFT-verkopen “verkeerd, maar consistent”, waarmee hij ook erkent dat het bedrijf in principe altijd de 30 procent commissie hanteert. Epic Games CEO Tim Sweeney is minder positief over de beslissing van Apple.

Volgens Sweeney doet Apple dit alleen om zijn macht te behouden en mogelijke concurrentie binnen de technologie-wereld te vermorzelen. “Apple moet gestopt worden”, zo schrijft Sweeney in het bovenstaande bericht.

Advertentie

Eerste partijen verlaten de App Store

Niet lang nadat het nieuws over de commissie van 30 procent bekend werd, besloot Solana NFT-marktplaats Magic Eden de App Store te verlaten. Op die beslissing kwam het niet terug nadat Apple met een commissie van ‘slechts’ 15 procent nog een laatste poging deed om bedrijven als Magic Eden voor de marktplaats te behouden.

Overigens is niet iedereen negatief over de beslissing van Apple om NFTs toe te voegen aan de marktplaats. Gabriel Leydon, CEO van Web3 game-ontwikkelaar Limit Break, zegt dat dit in theorie een Ethereum-wallet in iedere mobiele game kan stoppen. “Ik geef Apple GRAAG een commissie van 30 procent op een gratis NFT”, aldus Leydon.

Op het moment van schrijven zijn de NFT-marktplaatsen van OpenSea, Rarible, Binance, Crypto.com en Coinbase Wallet beschikbaar via de App Store.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie