Simon Bosch Simon Bosch
15/02/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/02/2023 19:00

Bitcoin heeft al meer dan 100.000 NFT’s, met opstoppingen als gevolg

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ya tiene más de 100.000 NFT, lo que provoca congestión

Foto: Alongkorn Sanguansook/Shutterstock

Sinds eind januari kun je non-fungible tokens (NFT) op het Bitcoin (BTC) netwerk plaatsen. Dit leidt tot een heropleving van de netwerkactiviteit, maar niet iedereen is er even blij mee. Desondanks is inmiddels het aantal NFT’s op Bitcoin extreem snel gegroeid en heeft nu een flinke mijlpaal behaald. Helaas is ook de schaduwzijde nu goed merkbaar.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin is populair voor NFT’s

Eind januari ging de dienst Ordinals live. Met dit platform kun je NFT’s op Bitcoin zetten, ten ongenoegen van sommige bitcoin fans. Het platform maakt de blockchain in theorie efficiënter door ongebruikte ruimte in bitcoin-blocks te gebruiken. Hierdoor kunnen miners gemakkelijker blocks vullen met transactiedata.

Vanochtend rond zes uur bereikte het netwerk de mijlpaal van 100.000 NFT’s, blijkt uit data van Dune Analytics. Gisteren stond de teller nog rond de 75.000 stuks. Op 8 februari, slechts een paar weken na de publieke lancering van het platform, stond de teller nog op 12.000 NFT’s. Dit leidde al tot discussie en vermoedelijk zal dit nu nog meer gebeuren.

Advertentie

Bitcoin netwerk is drukbezocht, miners winnen

Het kost nogal wat om de netwerkintensieve tokens op de blockchain te zetten. Miners hebben al bijna 800.000 dollar verdiend aan aan de transactiekosten van de NFT’s. De gemiddelde transactiekosten kruipen nog steeds gestaag omhoog, volgens YCharts. Sinds december zijn ze niet zo hoog geweest.

Hetzelfde geldt voor de Mempool Size. De Mempool is de plek waar alle transacties worden verzameld voordat ze op de blockchain gezet worden. Deze waarde is sinds halverwege november niet zo hoog geweest als nu, wat aangeeft dat het netwerk erg druk is.

Het gebruik is ook te zien aan Taproot. Deze layer 2-upgrade ging al eind 2021 live, maar de groei verliep in eerste instantie erg langzaam. De Ordinals-NFT’s lijken hier in één klap verandering in te hebben gebracht, het aandeel van Taproot in het netwerk is in slechts een paar maanden gestegen van slechts 1% tot meer dan 11%. Toen Ordinals live ging nam de activiteit op Bitcoin met ongekende snelheid toe.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie