Kevin Schijven Kevin Schijven
30/03/2022 18:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/03/2022 18:08

Nederlandse politie neemt voor het eerst NFT’s in beslag

icon-nft
NFT nieuws
Nederlandse politie neemt voor het eerst NFT's in beslag

Foto: Tupungato / Shutterstock.com

Nederlandse opsporingsdiensten hebben voor de allereerste keer non-fungible tokens (NFT) in beslag genomen. De politie van Oost-Nederland nam onlangs zowel meerdere cryptocurrencies als meerdere NFT’s in beslag, meldt zij op 30 maart:

NFT’s zijn een soort crypto waarvan elke token uniek is. Dat maakt het mogelijk om ze op de blockchain te koppelen aan bijvoorbeeld kunstwerken zodat de token dient als een soort digitaal eigendomsbewijs. De politie zegt:

“Doordat NFT’s een waarde vertegenwoordigen, kunnen ze daarmee als opbrengst van strafbare feiten worden afgepakt, zoals normaliter bijvoorbeeld gebeurt met dure auto’s of grote sommen cashgeld.”

Uniek Bored Ape NFT restaurant sluit deuren terwijl waarde keldert
  • icon-nft
    NFT nieuws

Onderzoek naar handel in privégegevens

De inbeslagname is het gevolg van een onderzoek van het cybercrimeteam van Oost-Nederland naar de handel in privégegevens. Dat leidde tot de arrestatie van een 23-jarige man uit Weesp en een 19-jarige man uit Hilversum.

De politie kwam het tweetal op het spoor via een chatdienst en werden in hun woning aangehouden. Zij worden verdacht van grootschalige handel in privégegevens die gebruikt worden in meerdere vormen van oplichting.

Advertentie

Onbekend welke crypto en NFT

Welke crypto in beslag zijn genomen en hoeveel, heeft de politie niet bekendgemaakt. Welke NFT’s in beslag zijn genomen, meldt de politie ook niet, behalve dat het vooral om digitale kunstwerken gaat. Ook wil de politie niet zeggen welke waarde zij wellicht hebben:

“Als de rechter beslist dat we ze mogen veilen, dan wordt daarna duidelijk wat ze opbrengen. Nu durven we dat niet te schatten omdat de waarde sterk schommelt.”

Het is tevens onbekend hoe de inbeslagname plaatsvond. Men verwacht dat de politie via een rechterlijke machtiging toegang heeft gekregen tot de wallets van de verdachten.

Dit is overigens niet de allereerste keer dat een NFT in beslag is genomen in Nederland. Een maand geleden was op Crypto Insiders te lezen dat een Nederlandse rechter verlof had verleend op beslaglegging van een NFT. Kort daarvoor kwam naar buiten dat in het Verenigd Koninkrijk voor het eerst NFT’s in beslag werden genomen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie