Kevin Schijven Kevin Schijven
15/02/2022 06:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/02/2022 06:14

Voor het eerst NFT’s in beslag genomen in fraudezaak

icon-nft
NFT nieuws
Voor het eerst NFT's in beslag genomen in fraudezaak

Foto: Ascannio / Shutterstock.com

Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC), oftewel de Britse belastingdienst, heeft drie non-fungible tokens (NFT) in beslag genomen. Het is de eerste keer dat NFT’s in beslag zijn genomen, meldt de BBC op 14 februari.

De drie NFT’s zijn in beslag genomen als onderdeel van een onderzoek van de HMRC naar belastingfraude. Maar liefst 250 nepbedrijven zouden zijn betrokken bij de fraude. Daarnaast werden ook drie mensen opgepakt die beschuldigd worden van poging tot fraude van maar liefst £1,4 miljoen (€1,67 miljoen euro).

De HMRC meldt dat de verdachten in de fraudezaak “verfijnde methoden” gebruikten om hun identiteiten verborgen te houden. Ze maakten gebruik van gestolen identiteiten, nepadressen, virtual private network (VPN) diensten en ongeregistreerde prepaid mobiele telefoons.

Nick Sharp, deputy director economic crime, zegt dat de inbeslagname van de NFT’s als een “waarschuwing” dient voor iedereen die denkt dat ze met cryptocurrencies hun geld kunnen verbergen voor de belastingdienst.

Ook meldt hij dat de Britse belastingdienst zich “voortdurend aanpast aan nieuwe technologie” om ervoor te zorgen dat de instantie op “gelijke tred” blijft met criminelen en belastingontduikers die hun vermogen proberen te verbergen.

De HMRC meldt verder dat het een gerechtelijk bevel heeft gekregen om de NFT’s en ongeveer £5.000 (€5,970) aan crypto in beslag te nemen. Het is echter onduidelijk om welke NFT’s het gaat en wat de waarde van deze zijn.

Door Donald Trump gelanceerde NFT’s crashen tijdens rechtszaak
  • icon-nft
    NFT nieuws

Grootste inbeslagneming ooit

Onlangs vond nog de grootste financiële inbeslagname ooit plaats: 120.000 bitcoin (BTC) ter waarde van maar liefst $3,6 miljard (€3,1 miljard). Daarvoor lag het record op 69.370 BTC, toen ongeveer $1 miljard waard. Het laat zien dat de openbare aard van blockchains crypto juist ongeschikt maakt voor fraude, diefstal en andere soorten criminaliteit.

Kortgeleden waarschuwde het Amerikaanse Ministerie van Financiën echter ook voor witwaspraktijken met NFT’s. Toch bleek al uit een eerder onderzoek van Chainalysis dat het volume zeer gering is dat uit verdachte wallets naar NFT marktplaatsen wordt verstuurd in vergelijking met crypto. En zelfs onder crypto is het aantal verdachte transacties maar 0,1% van het totaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie