Roy van Krieken Roy van Krieken
26/01/2022 17:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/01/2022 17:45

Criminelen wassen miljarden wit met crypto in 2021: Chainalysis

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Criminelen wassen miljarden wit met crypto in 2021: Chainalysis

Foto: Antonov Roman/Shutterstock

Volgens het blockchain onderzoeksbureau Chainalysis hebben criminelen behoorlijk hun slag geslagen in het vorige jaar. Een onderzoek stelt namelijk dat er in 2021 zeker $8,6 miljard is witgewassen door criminelen binnen de wereld van cryptocurrencies. Dit zou een stijging van zeker 30% betekenen vergeleken met het jaar daarvoor.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Crypto criminaliteit

Opmerkelijk is het feit dat er een sterke verandering is waar te nemen in de platforms naar keuze van criminelen. Dit heeft alles te maken met de opkomst van decentralized finance (DeFi). Steeds meer grote, gecentraliseerde exchanges zoals Coinbase en Binance hanteren vandaag de dag uitgebreide know your customer (KYC) regels. Dit zorgt ervoor dat criminele activiteiten op dergelijke platforms niet gemakkelijk onder de radar kunnen blijven.

Daarom kiezen criminelen voor het bedrijven van hun malafide praktijken steeds vaker voor DeFi platformen. Dergelijke platformen hebben over het algemeen een stuk minder verfijnde KYC regels of hebben deze zelfs helemaal niet.

Om die reden laat het onderzoek van Chainalysis uiteraard ook zien dat het gebruik van DeFi platformen voor het witwassen van geld in 2021 met bijna 2000% is gestegen in vergelijking met het vorige jaar. Volgens Kim Grauer van Chainalysis laat het duidelijk zien dat criminelen op grote schaal kiezen voor DeFi.

“Onmiskenbaar is het thema dit jaar, de manier waarop DeFi een ruimte voor criminelen is geworden“

In totaal is er 30% meer geld witgewassen door criminelen binnen de crypto sector in 2021 dan het jaar daarvoor. Dit betekent een stijging van $6,6 miljard tot $8,6 miljard. 

Vergelijking met fiat

Vaak wordt door regulatoren en overheden gesteld dat de mogelijkheid van geld witwassen binnen het crypto ecosysteem een reden is om de gehele sector keihard aan te pakken en harde maatregelen door te voeren.

Echter, in vergelijking met de traditionele wereld van fiatgeld komt crypto niet eens in de buurt. Volgens de Verrenigde Naties wordt er jaarlijks tussen de $800 miljard en $2 biljoen aan geld witgewassen op een meer traditionele wijze. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie