Kevin Schijven Kevin Schijven
25/02/2022 13:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/02/2022 13:15

Nederlandse rechter behandelt voor het eerst zaak omtrent NFT

icon-nft
NFT nieuws
Nederlandse rechter behandelt voor het eerst zaak omtrent NFT

Foto: JLStock/Shutterstock

Onlangs heeft een Nederlandse rechter voor het eerst een zaak over een non-fungible token (NFT) behandeld. Dat meldt advocaat Wouter Dammers, oprichter van LAWFOX, aan Crypto Insiders.

De zaak betreft een NFT uit de “Cryptobatz” collectie. Deze collectie van digitale vleermuizen is afkomstig van niemand minder dan Ozzy Osbourne en staan op de blockchain van Ethereum (ETH).

Door Donald Trump gelanceerde NFT’s crashen tijdens rechtszaak
  • icon-nft
    NFT nieuws

Wat speelde voor de zaak af?

Een maand geleden heeft de verkoper in deze zaak een Cryptobat NFT verkocht, maar vervolgens niet aan de koper overgedragen. Dit soort NFT’s bevatten verschillende kenmerken die bepalen hoe zeldzaam een NFT is. Tijdens de verkoop waren deze kenmerken echter nog onzichtbaar. Nadat deze kenmerken werden onthuld, besloot de verkoper de verkochte Cryptobat te behouden. In plaats daarvan overhandigde de verkoper een andere minder zeldzame, dus minder waardevolle, Cryptobat.

De verkoper maakt hiermee inbreuk op het eigendomsrecht van de koper. Ook probeerde de verkoper de NFT te verduisteren door het naar een wallet van een vriend te sturen. Dit soort transacties zijn echter te volgen op het openbare blockchain-netwerk van Ethereum. De koper stapte daarom naar de rechter met het verzoek tot beslaglegging op de NFT.

Advertentie

Rechter verleent verlof aan beslaglegging tot afgifte van de NFT

De rechtbank van Noord-Nederland in Leeuwarden heeft verlof verleend aan het leggen van beslag tot afgifte van de NFT. Dammers had het verzoek voor de beslaglegging ingediend. Hij meldt aan Crypto Insiders dat de klant zekerheid wilde hebben dat tijdens de rechtszaak niets met de NFT kon gebeuren.

“We hebben daarom aan de beslagrechter verzocht om het toe om de privésleutels van de NFT af te geven aan een gerechtelijk bewaarder. Daardoor kan de NFT tijdens de rechtszaak ‘bevroren’ worden en is er geen vrees meer voor verduistering of verplaatsing van de NFT.”

Aldus Dammers, die eraan toevoegt dat hij de rechter stap voor stap heeft uitgelegd hoe een NFT werkt en overgedragen kan worden. Ook heeft Dammers de rechter verzocht voor extra maatregelen om te voorkomen dat de NFT alsnog wordt verduisterd.

“Omdat voor de afgifte aan de gerechtelijk deurwaarder de NFT alsnog kan worden verduisterd, hebben we de rechter ook verzocht om daar maatregelen voor toe te staan. Dat heeft er toe geleid dat de rechter de verweerder ook heeft bevolen om mee te werken aan de beslaglegging, en bovendien heeft verboden om de NFT in de tussentijd te verduisteren. Daaraan is ook een fikse dwangsom toegewezen.”

De rechter heeft vervolgens toestemming gegeven voor de beslaglegging die met succes is uitgevoerd. De daadwerkelijke rechtszaak moet nog beginnen, maar de NFT is in elk geval veiliggesteld. In gerelateerd NFT nieuws had onlangs de Britse belastingdienst voor de allereerste keer NFT’s in beslag genomen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie