NFT markt in problemen door enorme Bored Ape liquidatie op BendDAO

icon-nft
NFT nieuws
El volumen de operaciones de NFT para Bored Apes se dispara

Foto: mundissima/Shutterstock

Non-fungible tokens, of NFT’s, zijn leuk, maar liquide zijn ze niet echt. Net als voor een huis heb je dus een tactiek nodig om jezelf te verzekeren dat je het niet hoeft te verkopen. Met decentralized finance (DeFi) protocollen zoals BendDAO kun je bijvoorbeeld wat extra’s verdienen op de waarde van je NFT. Maar helaas is dit protocol nu bijna failliet.

NFT-leenplatform bijna zonder geld

Dat schrijven analisten op Twitter. DoubleQ, oprichter van DoubleStudio, schrijft dat BendDAO voor 30.300 ethereum (ETH), omgerekend zo’n $55 miljoen dollar, aan NFT’s huisvest. Volgens de analist kan een liquidatie van Bored Ape Yacht Club (BYAC) NFT’s de hele markt onderuit halen. Gebruikers hebben de tokens toevertrouwd aan BendDAO voor onderpand, zodat ze kunnen lenen op hun NFT’s. Je kan dan een lening voor 30 tot 40% van de bodemprijs van jou NFT krijgen, maar als je lening onder een bepaalde veiligheidsmaatstaf komt, wordt deze geliquideerd.

Maar de toestand in de NFT-markt is nu zo slecht dat voor te veel leningen een liquidatie dreigt. Nu geldt op BendDAO een tijdvenster van 48 uur voor de debiteur om de lening terug te betalen, zodat een liquidatiecrisis kan worden voorkomen. Als de lening niet wordt afbetaald, worden de tokens verkocht aan de hoogste bieder via de veiling die nu loopt.

DoubleQ heeft een paar ideeën. Zo kun je zelf op de NFT’s bieden en ze direct verkopen op een ander platform voor een kleine winst. Een flink deel wordt verkocht tegen bodemprijzen, terwijl ze elders vaak duurder zijn. Zo’n lage prijs kan ook juist een prachtig instappunt zijn als je voor de lange termijn wilt investeren. Uiteraard moet je een lening afbetalen als een NFT op dit platform hebt staan om te voorkomen dat je token verkocht wordt.

Nog steeds risico’s in NFT’s

Het protocol heeft namelijk ook investeerders die een yield verwachten op de leningen die ze verstrekken. Daarvoor heeft BendDAO ether nodig, maar er zou op dit moment slechts 15 wrapped ETH (wETH) over zijn. Het DeFi-platform heeft dus extra kapitaal nodig om niet failliet te gaan, daarom worden de leningen geliquideerd.

BendDAO is natuurlijk niet het enige platform waar dit op mogelijk is, en het is vermoedelijk ook niet het enige DeFi-platform dat vermoedelijk nog risico loopt als de crypto-markt verder daalt. Eerder deze maand schreven we dat het handelsvolume van NFT’s in het tweede kwartaal al met 40% is gezakt. Een onderzoek beschreef dat 64% van de NFT-kopers puur en alleen hierin investeerde om geld te verdienen. Toch blijft 30% van de investeerders sceptisch en blijft helemaal niet bereid om geld in NFT’s te stoppen.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie