Thom Derks Thom Derks
21/12/2022 19:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/12/2022 19:10

Veilinghuis Christie’s ziet NFT verkoop met 96% dalen

icon-nft
NFT nieuws
Cardano’s opmars: concurrentie voor Ethereum met crypto verzamelitems

Foto: Primakov/Shutterstock

Christie’s is een grote naam in de kunstwereld. Het is na Sotheby’s het grootste veilinghuis ter wereld en besloot in 2021 om non-fungible tokens (NFT) onder de hamer te leggen. Dat bleek destijds nog een gigantisch succes te zijn, maar inmiddels is het volume hard gedaald. In 2022 was het handelsvolume van NFT’s op Christie’s met 96 procent gedaald ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit data van CryptoSlam.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

69,3 miljoen dollar NFT kunstwerk

In 2021 slaagde Christie’s er nog in om een NFT kunstwerk van Beeple te verkopen voor 69,3 miljoen dollar. Het ging om “Everydays: The First 5000 Days”, een gigantisch werk van de meest succesvolle (als je naar zijn verkoopvolume kijkt) digitale kunstenaar ter wereld. In totaal verkocht Christie’s in 2021 meer dan 100 NFT’s voor ruim 150 miljoen dollar.

Dat staat in schril contrast met de cijfers van 2022. Dit jaar wist Christie’s alsnog 87 NFT’s te verkopen, maar haalde het daarmee maar 5,9 miljoen dollar op. Het gaat dit jaar dus om een stuk minder geld dan vorig jaar. Kunnen we dan concluderen dat NFT’s een korte hype waren en dat de industrie nu mislukt is? Dat lijkt nog te vroeg.

Veel kunstenaars en liefhebbers geloven nog altijd in de NFT industrie. Als echter blijkt dat het volume na vijf jaar nog steeds niet terug is, dan moeten we wellicht onze conclusies trekken.

Advertentie

Christie’s blijft in NFT geloven

Dat Christie’s nog steeds in de toekomst van digitale kunst gelooft, blijkt wel uit de investeringen die het bedrijf op dit vlak doet. Zo is het een durfkapitaalfonds gestart om investeringen in blockchain-bedrijven te doen. Hiermee investeert het onder meer in LayerZero, een startup die het mogelijk maakt om meerdere blockchains met elkaar te verbinden.

Verder verkocht het NFTs van de 18-jarige kunstenares Diana Sinclair, die de kunst ontwikkelde voor een nieuw nummer van Whitney Houston. Ondanks dat de markt in een dip zat dit jaar, behaalde de NFT-markt wel zijn hoogste weekvolume ooit in de week van 1 mei 2022. Destijds ging er voor een totaal volume van 1,2 miljard dollar aan NFTs over de toonbank.

CryptoSlam deelt daarnaast de top NFT collecties qua volume van 2022:

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie