Kevin Schijven Kevin Schijven
16/07/2019 10:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/07/2019 10:15

Amerikaanse minister van Financiën: cryptocurrencies als bitcoin zijn nationale veiligheidskwestie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
amerikaanse_minister_van_financien_cryptocurrencies_als_Bitcoin_zijn_nationale_veiligheidskwestie

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, noemt cryptocurrencies als bitcoin (BTC) een kwestie van nationale veiligheid tijdens een persconferentie op 15 juli:


Mnuchin sluit zich aan bij de woorden van president Trump. Trump had zich onlangs voor het eerst geuit over cryptocurrencies. Hij schreef op Twitter dat hij geen fan van bitcoin is, dat het geen echt geld is, dat de waarde ervan erg volatiel is en op ijle lucht gebaseerd is, en dat het gebruikt wordt voor illegale activiteiten. Tijdens de persconferentie zegt Mnuchin het volgende over cryptocurrencies:

Cryptocurrencies zoals Bitcoin worden gebruikt om miljarden dollars aan illegale activiteiten te ondersteunen, zoals cybercriminaliteit, belastingontduiking, afpersing, gijzelsoftware, illegale drugs en mensenhandel. Veel spelers hebben geprobeerd om cryptocurrencies te gebruiken om hun kwaadaardig gedrag te financieren. Dit is inderdaad een kwestie van nationale veiligheid.

Tevens herhaalde Mnuchin de woorden van Trump dat bitcoin zeer volatiel is en gebaseerd is op ijle lucht. Hij voegt daaraan toe dat zij zich zorgen maken om de speculatieve aard van bitcoin en dat ze het Amerikaanse financiële systeem voor fraude willen beschermen.
Ook Libra, de nieuwe aankomende cryptocurrency van social mediagigant Facebook, kreeg ervan langs. Mnuchin geeft in de persconferentie aan dat hij “niet tevreden” zou zijn als Libra nu zou lanceren. Volgens Mnuchin maken toezichthouders zich zorgen dat Libra misbruikt kan worden door witwassers en terreurfinanciers.
Verder zegt Mnuchin dat zij voortaan strengere regelgeving zullen toepassen op de cryptocurrency-markt. Facebook en cryptocurrency exchanges zullen zich aan dezelfde regels moeten houden als traditionele financiële instellingen waaronder het toepassen van anti-money laundering (AML) regelgeving en het bestrijden van terrorismefinanciering.
Mnuchin erkent de internationale aard van cryptocurrencies en geeft aan dat de Amerikaanse regelgeving niet zal stoppen bij de Amerikaanse grens. Tevens noemt hij een aantal instanties, waaronder het relatief onbekende Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), die voortaan nauw op cryptocurrencies zal letten.

Amerika verwelkomt verantwoordelijke innovatie waaronder nieuwe technologieën die de efficiëntie van het financiële systeem zouden kunnen verbeteren[…] Dat gezegd hebbende, met respect tot Facebooks libra en andere ontwikkelingen in cryptocurrencies, het belangrijkste doel is voornamelijk om het huidige systeem te beschermen van misbruik.

Aldus Mnuchin. Deze week, op 17 en 18 juli, zal de G7 financiële topontmoeting in Frankrijk plaatsvinden. Mnuchin geeft aan dat hij daar aanwezig zal zijn en dat regelgeving omtrent cryptocurrency een hot topic zal zijn. Facebook heeft twee hoorzittingen met het Amerikaanse Congres deze week, op 16 en 17 juli, omtrent de Libra.
De cryptocurrency-gemeenschap heeft al massaal op Twitter gereageerd op de persconferentie van Mnuchin. Zo schrijft Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, dat het onterecht is dat de gehele crypto-industrie bestempeld wordt alsof het alleen maar voor illegale activiteiten gebruikt wordt:


Econoom Alex Krüger schrijft dat ten minste een verbod op bitcoin nu zeer onwaarschijnlijk lijkt, maar dat het wel een bearish effect op de koers kan hebben. Ook zou dit negatief voor de Libra uit kunnen pakken, wat volgens Kruger, weer positief kan zijn voor bitcoin.


Inmiddels is de bitcoin-koers weer aan het herstellen na een sterke correctie gisteren. Op het moment van schrijven is bitcoin op CoinMarketCap $10.716 waard na een stijging van bijna 4% in de afgelopen 24 uur.
Ben je benieuwd naar wat de koers van bitcoin gaat doen? Onze analist, Crypto Insider David, heeft zijn visie weer voor jullie op papier gezet. Zijn laatste analyse kan je hier vinden.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie