Simon Bosch Simon Bosch
13/01/2024 08:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2024 17:40

Amerikaanse senator kritisch op SEC voor toelaten Bitcoin ETF’s

Bitcoin-BTC
icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: unknown/Shutterstock

Op woensdagavond was het zover: de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) keurde een groot aantal spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) goed. Dit maakt het met name voor grote beleggers een stuk gemakkelijker om te investeren in de grootste cryptocurrency. En dat gebeurt ook, afgaande op de aanzienlijke volumes. Toch zijn sommige Amerikaanse politici niet blij met de introductie, waaronder Elizabeth Warren.

Hackers achter aanval op KNVB ontmanteld, 200 crypto wallets bevroren
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Politici VS kritisch op crypto

Op sociale mediaplatform X uitte Warren op donderdag felle kritiek. “De SEC heeft de wet niet goed voor ogen en hanteert verkeerd beleid omtrent de beslissing om [de bitcoin spot-ETF’s goed te keuren]. Als de SEC het toelaat dat crypto zich nog dieper in ons financieel systeem nestelt, dan is het belangrijker dan ooit dat [de crypto-industrie] gangbare anti-witwasmaatregelen hanteert.”

Elizabeth Warren is niet alleen senator van de staat Massachussetts, ze is ook directielid van de Senate Banking Committee. Dit bestuursorgaan zorgt ervoor dat banken zich aan de wet houden. Banken moeten zich aan strenge regels houden omtrent witwassen en financiële stabiliteit.

Het is dan ook geen verrassing dat de senator al tijden loopt te hameren op strengere regels voor de crypto-sector. Zo verklaarde ze samen met enkele collega’s in december nog dat crypto een existentieel gevaar is voor het hele Amerikaanse financiële systeem. Niet veel later sloten vijf nieuwe senatoren zich aan bij dit standpunt.

Ook liet de senator van de staat Kansas in december vallen dat één van de enorm strenge wetsvoorstellen voor crypto het geesteskindje is van Warren. Zij zou samen met de American Banking Association, de grootste lobbygroep voor de bankensector, het wetsvoorstel hebben geschreven.

Advertentie

Pro-crypto politici bestaan nog steeds

Toch zijn er nog steeds voorstanders van crypto in de Amerikaanse politiek. Zo noemde de pro-Bitcoin senator Cynthia Lummis op woensdag de goedkeuring van de beursfondsen een historische dag voor crypto. De voorzitter van de Financial Services Committee, Patrick McHenry, was ook erg positief.

Tegelijkertijd werken andere landen ook hard aan constructieve regels voor de crypto-industrie. Zo staat Turkije op het punt om de sector te omarmen, terwijl het Turkse staatshoofd Erdogan nog niet zo lang geleden fel tegen crypto was.

Meediscussiëren over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Telegram-community van meer dan 5000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie