Simon Bosch Simon Bosch
05/06/2024 21:50 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/06/2024 14:26

Baas van crypto-gigant bang voor nieuwe Europese wet

Tether-USDT
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Baas van crypto-gigant bang voor nieuwe Europese wet

Foto: PP Photos/Shutterstock

Vorig jaar keurde het Europees Parlement het MiCA-wetsvoorstel voor de crypto-industrie goed. De wet wordt al lang gezien als een enorm vooruitstrevend pakket aan maatregelen, en wordt inmiddels stukje bij beetje ingevoerd. Maar niet iedereen is er even blij mee. Volgens Tether, het bedrijf achter de enorme stablecoin USDT, heeft de wet verschillende ‘problematische vereisten’.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

MiCA erg ongunstig voor Tether

MiCA is weliswaar vorig jaar al officieel aangenomen, maar het duurt doorgaans een tijd voordat een wet van kracht gaat. In het geval van MiCA zal het laatste deel aankomende december officieel ingaan. Sommige delen zijn al van kracht, en aankomende zomer moet het gedeelte voor stablecoins gaan gelden.

De overheid heeft gekeken naar wat uitgevers van stablecoins van de MiCA-wet vinden, zo bleek onlangs uit een nieuw document rondom de vereisten waar in Europa beschikbare stablecoins aan moeten voldoen. Zo zijn uitgevers verplicht om verantwoordelijk om te gaan met de activa van klanten. Ook moet er genoeg onderpand aanwezig zijn en moet er genoeg liquiditeit zijn om de koop en verkoop van de tokens te kunnen waarborgen.

Dat klinkt vrij redelijk, en in eerste instantie was de crypto-industrie er ook heel blij mee. Maar volgens Tether zijn de regels ingewikkelder dan je zou denken. Aan The Block verklaart Tether-CEO Paolo Ardoino dat MiCA verschillende ‘problematische vereisten’ heeft. Die zouden het voor stablecoin-uitgevers niet alleen extreem ingewikkeld maken om in de Europese Unie actief te zijn, maar ook extreem risicovol.

Advertentie

USDT in het nauw op crypto exchanges

Op sociale mediaplatform X schrijft Ardoino dat Tether nog steeds onderhandelt met beleidsmakers. Hier verklaart hij ook dat het aanhouden van onverzekerde cash-deposito’s bij een reguliere bank een slecht idee is. Dit is waar Tether-concurrent Circle voor koos bij Silicon Valley Bank (SVB). Die bank ging vorig jaar failliet, waarna Circle’s stablecoin USDC (USDC) drie dagen lang onstabiel was. In plaats daarvan zouden stablecoins al hun onderpand in staatsobligaties aan moeten houden.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat precies de risico’s inhouden is niet duidelijk. In ieder geval lijken crypto exchanges zich er ook bewust van te zijn, want onlangs ging het nieuws dat Kraken zou overwegen om USDT uit zijn aanbod te halen. Ook kondigde Binance aan het aanbod van ‘niet-toegestane stablecoins’ in Europa te gaan limiteren.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie