Simon Bosch Simon Bosch
05/06/2024 21:50 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/06/2024 14:26

Baas van crypto-gigant bang voor nieuwe Europese wet

Tether-USDT
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Baas van crypto-gigant bang voor nieuwe Europese wet

Foto: PP Photos/Shutterstock

Vorig jaar keurde het Europees Parlement het MiCA-wetsvoorstel voor de crypto-industrie goed. De wet wordt al lang gezien als een enorm vooruitstrevend pakket aan maatregelen, en wordt inmiddels stukje bij beetje ingevoerd. Maar niet iedereen is er even blij mee. Volgens Tether, het bedrijf achter de enorme stablecoin USDT, heeft de wet verschillende ‘problematische vereisten’.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

MiCA erg ongunstig voor Tether

MiCA is weliswaar vorig jaar al officieel aangenomen, maar het duurt doorgaans een tijd voordat een wet van kracht gaat. In het geval van MiCA zal het laatste deel aankomende december officieel ingaan. Sommige delen zijn al van kracht, en aankomende zomer moet het gedeelte voor stablecoins gaan gelden.

De overheid heeft gekeken naar wat uitgevers van stablecoins van de MiCA-wet vinden, zo bleek onlangs uit een nieuw document rondom de vereisten waar in Europa beschikbare stablecoins aan moeten voldoen. Zo zijn uitgevers verplicht om verantwoordelijk om te gaan met de activa van klanten. Ook moet er genoeg onderpand aanwezig zijn en moet er genoeg liquiditeit zijn om de koop en verkoop van de tokens te kunnen waarborgen.

Dat klinkt vrij redelijk, en in eerste instantie was de crypto-industrie er ook heel blij mee. Maar volgens Tether zijn de regels ingewikkelder dan je zou denken. Aan The Block verklaart Tether-CEO Paolo Ardoino dat MiCA verschillende ‘problematische vereisten’ heeft. Die zouden het voor stablecoin-uitgevers niet alleen extreem ingewikkeld maken om in de Europese Unie actief te zijn, maar ook extreem risicovol.

Advertentie

USDT in het nauw op crypto exchanges

Op sociale mediaplatform X schrijft Ardoino dat Tether nog steeds onderhandelt met beleidsmakers. Hier verklaart hij ook dat het aanhouden van onverzekerde cash-deposito’s bij een reguliere bank een slecht idee is. Dit is waar Tether-concurrent Circle voor koos bij Silicon Valley Bank (SVB). Die bank ging vorig jaar failliet, waarna Circle’s stablecoin USDC (USDC) drie dagen lang onstabiel was. In plaats daarvan zouden stablecoins al hun onderpand in staatsobligaties aan moeten houden.

Nieuwe controversiële ‘bitcoin-bank’ krijgt steeds meer vorm
Nieuwe controversiële 'bitcoin-bank' krijgt steeds meer vorm

Wat precies de risico’s inhouden is niet duidelijk. In ieder geval lijken crypto exchanges zich er ook bewust van te zijn, want onlangs ging het nieuws dat Kraken zou overwegen om USDT uit zijn aanbod te halen. Ook kondigde Binance aan het aanbod van ‘niet-toegestane stablecoins’ in Europa te gaan limiteren.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Onverwachte domper voor SEC na miljardenschikking met Terraform Labs
Onverwachte domper voor SEC na miljardenschikking met Terraform Labs
Advertentie