Simon Bosch Simon Bosch
12/07/2023 17:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/07/2023 17:20

Europa onthult nieuwe vereisten voor crypto en stablecoins

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europese toezichthouder vraagt om feedback voor crypto wet

Foto: symbiot / Shutterstock.com

De Europese Unie heeft in april de Markets in Crypto-Assets (MiCA) wetgeving goedgekeurd. Het was een belangrijke stap die Europa op de kaart heeft gezet in de crypto industrie, maar het was niet duidelijk wat precies de vereisten voor bedrijven inhielden. Nu hebben de European Banking Authority (EBA) en de European Securites and Markets Authority (ESMA) daar verandering in gebracht.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Nieuwe vereisten voor stablecoins

In een persbericht heeft de EBA aangekondigd dat financiële instituten die stablecoins uitgeven verantwoordelijk moeten omgaan met de activa van klanten en dat ze hun rechten respecteren. Ook moeten de bedrijven genoeg reserves aanhouden om de waarde van de uitgegeven stablecoins te garanderen. Verder moet er genoeg liquiditeit zijn om de koop en verkoop van stablecoins te garanderen.

Tegelijkertijd benadrukt de EBA dat de genoemde maatregelen vooralsnog richtlijnen zijn en daardoor niet wettelijk bindend zijn. Dat zal echter alleen gelden tot 30 juni 2024, daarna zijn de maatregelen namelijk bij wet verplicht en niet slechts richtlijnen.

Advertentie

EU: crypto-industrie moet zich gedragen

Ondertussen heeft de ESMA een 158 pagina’s tellend rapport uitgegeven waarin het voorstellen heeft gedaan voor het reguleren van de rest van de crypto-industrie. Zo moeten crypto exchanges, net als stablecoin-uitgevers, verantwoordelijk omgaan met de activa van klanten. Deze maatregel vindt zijn oorsprong in de val van FTX. Dit handelsplatform is vorig jaar op de fles gegaan nadat bleek dat het geld van klanten werd hergebruikt door FTX zelf voor eigen doeleinden.

De industrie heeft tot en met 20 september dit jaar de tijd om commentaar te leveren op de vereisten. Dit zal worden meegenomen in een rapport dat in oktober gepubliceerd moet worden. Begin 2024 moeten de uiteindelijke regels op tafel liggen.

Ook wil de ESMA van crypto-bedrijven weten hoeveel omzet ze maken, hoeveel whitepapers ze hebben en of ze zelf handelen in crypto. Dat zal te maken hebben met het hierboven genoemde belangenconflict. Ze moeten namelijk ook aangeven of ze zelf vertrouwelijke informatie bezitten.

Begin volgend jaar zullen we ook te weten komen wanneer een cryptocurrency de karakteristieken heeft van een effect (lees: een regulier aandeel of obligatie) en hoe buitenlandse bedrijven klanten in de EU mogen bedienen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Advertentie