Simon Bosch Simon Bosch
14/03/2024 13:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/03/2024 11:59

Nieuwe crypto regels gepubliceerd door Europese Unie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nieuwe crypto regels gepubliceerd door Europese Unie

Foto: artjazz/Shutterstock

Europa werkt al een aantal jaar aan nieuwe regels voor cryptocurrencies, maar helemaal af zijn ze nog niet. Zo is het wetsvoorstel voor stablecoins nog niet meer dan een voorstel. Daar moet binnenkort verandering in komen, want de laatste versie van het voorstel is nu klaar.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

EU’s stablecoin-regels bijna klaar

In een persbericht schrijft de European Banking Authority (EBA) dat het op woensdag de laatste versie van het Regulatory Technical Standards-wetsvoorstel (RTS) heeft gepubliceerd. Dit voorstel heeft specifiek betrekking op ‘asset reference tokens’ of ‘ART’s’ – dat is een duur woord voor stablecoins dat vermoedelijk alleen door Europese overheidslichamen wordt gebruikt.

Het document zet uiteen waar stablecoinuitgevers precies over hebben geklaagd. Als onderdeel van het proces heeft het Europees Parlement uitgevers namelijk de tijd gegeven om feedback te leveren, zodat de regels zo alomvattend mogelijk zijn.

Dit wetsvoorstel is onderdeel van MiCAR (Markets in Crypto-Assets Regulations, of voorheen simpelweg Markets in Crypto-Assets). Stablecoins en met name de vereisten voor uitgevers vormen hier een aanzienlijk deel van. MiCAR moet in december van kracht gaan, maar de vereisten voor stablecoins zullen volgens de planning al aankomende zomer gelden.

Advertentie

EU tegenover VS met crypto wetgeving

De Europese Unie timmert hard aan de weg wat crypto-regulatie betreft. In sommige andere landen, zoals in de Verenigde Staten, loopt het nog niet zo storm. Verschillende Amerikaanse crypto-bedrijven, zoals Coinbase, proberen de overheid zo ver te krijgen om duidelijkere regels te vormen, maar vooralsnog zonder resultaat.

Europa is daarentegen een stuk progressiever. Sinds de EU duidelijkheid schept met MiCA, hebben durfkapitalisten afgelopen zomer flink in Europese crypto-bedrijven geïnvesteerd. Daardoor zou vooral de Verenigde Staten veel marktaandeel zijn verloren.

Toch is ook in Europa niet alles positief. Zo is de Data Act enorm streng voor smart contracts, wat ontwikkelaars juist weg zou kunnen jagen uit de EU. Onlangs bestempelde 21Shares de Europese regels hierdoor als erg tegenstrijdig.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
Advertentie