Simon Bosch Simon Bosch
14/03/2024 13:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/03/2024 11:59

Nieuwe crypto regels gepubliceerd door Europese Unie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nieuwe crypto regels gepubliceerd door Europese Unie

Foto: artjazz/Shutterstock

Europa werkt al een aantal jaar aan nieuwe regels voor cryptocurrencies, maar helemaal af zijn ze nog niet. Zo is het wetsvoorstel voor stablecoins nog niet meer dan een voorstel. Daar moet binnenkort verandering in komen, want de laatste versie van het voorstel is nu klaar.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

EU’s stablecoin-regels bijna klaar

In een persbericht schrijft de European Banking Authority (EBA) dat het op woensdag de laatste versie van het Regulatory Technical Standards-wetsvoorstel (RTS) heeft gepubliceerd. Dit voorstel heeft specifiek betrekking op ‘asset reference tokens’ of ‘ART’s’ – dat is een duur woord voor stablecoins dat vermoedelijk alleen door Europese overheidslichamen wordt gebruikt.

Het document zet uiteen waar stablecoinuitgevers precies over hebben geklaagd. Als onderdeel van het proces heeft het Europees Parlement uitgevers namelijk de tijd gegeven om feedback te leveren, zodat de regels zo alomvattend mogelijk zijn.

Dit wetsvoorstel is onderdeel van MiCAR (Markets in Crypto-Assets Regulations, of voorheen simpelweg Markets in Crypto-Assets). Stablecoins en met name de vereisten voor uitgevers vormen hier een aanzienlijk deel van. MiCAR moet in december van kracht gaan, maar de vereisten voor stablecoins zullen volgens de planning al aankomende zomer gelden.

Advertentie

EU tegenover VS met crypto wetgeving

De Europese Unie timmert hard aan de weg wat crypto-regulatie betreft. In sommige andere landen, zoals in de Verenigde Staten, loopt het nog niet zo storm. Verschillende Amerikaanse crypto-bedrijven, zoals Coinbase, proberen de overheid zo ver te krijgen om duidelijkere regels te vormen, maar vooralsnog zonder resultaat.

Europa is daarentegen een stuk progressiever. Sinds de EU duidelijkheid schept met MiCA, hebben durfkapitalisten afgelopen zomer flink in Europese crypto-bedrijven geïnvesteerd. Daardoor zou vooral de Verenigde Staten veel marktaandeel zijn verloren.

Toch is ook in Europa niet alles positief. Zo is de Data Act enorm streng voor smart contracts, wat ontwikkelaars juist weg zou kunnen jagen uit de EU. Onlangs bestempelde 21Shares de Europese regels hierdoor als erg tegenstrijdig.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie