Simon Bosch Simon Bosch
14/05/2023 09:53 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/05/2023 09:53

Duidelijke crypto-regels EU zorgen voor bizarre stijging investeringen

Nieuws
Europa wil nieuwe regels toevoegen aan crypto wetgeving

Foto: Bramby/Shutterstock

Het Europese Parlement heeft onlangs twee belangrijke aandachtspunten van de MiCA-wetgeving voor de crypto-industrie officieel goedgekeurd. Dit betekent dat de industrie in Europa duidelijke regels krijgt, wat in theorie goed is voor bedrijven die in crypto willen investeren. De effecten van deze duidelijkheid zijn al meetbaar.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Europa populair voor crypto durfkapitaal

Dat blijkt uit onderzoek van Bloomberg. Waar Europa in het eerste kwartaal van 2022 de bron was van slechts 5,9% van het durfkapitaal is dit sindsdien hard toegenomen. In het eerste kwartaal van 2023 is Europa’s deel gegroeid tot 47,6% van het totaal – bijna een vertienvoudiging in slechts een jaar tijd dus. Om hoeveel geld het in totaal gaat zegt de Amerikaanse zakenkrant niet.

Ook belangrijk is dat Bloomberg het Verenigd Koninkrijk apart heeft berekend van de rest van Europa. Het VK beoogt om ook een belangrijke ‘crypto-hub’ te worden, maar het stelt net iets andere regels op. Het is sinds Brexit immers geen onderdeel meer van de EU. Of de zakenkrant Russisch geld ook als onderdeel van dat van Europa ziet is niet duidelijk.

In ieder geval blijkt uit de data dat De Europese crypto-sector is gegroeid ten koste van vrijwel alle andere belangrijke bronnen van kapitaal. Met name de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben marktaandeel in moeten leveren, maar ook de rest van de wereld is gegroeid. Het vierde kwartaal van 2022 was erg gunstig voor Singapore. In dat kwartaal stond Europa er niet zo best voor, maar nu is het aandeel van Singapore weer terug bij af.

Advertisement

Investeerders blij met crypto-wet MiCA

Het effect van de aanstaande MiCA-wetgeving (Markets in Crypto-Assets) is niet alleen merkbaar in abstracte grafieken. Volgens een onderzoek van een Europees crypto-investeringsfonds is Europa nu een stuk populairder dan voorheen.

Een aantal Europese Steden zijn door de hoop op goed beleid een heuse crypto-hub geworden, namelijk Lissabon, Berlijn en Parijs. Veel oprichters van projecten zijn afkomstig uit de VS, waar regulerende instanties minder steun bieden aan de industrie.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement