Simon Bosch Simon Bosch
30/11/2022 16:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/11/2022 16:01

Bitcoin exchange Kraken krijgt boete voor omzeilen sancties Iran

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Kraken gaat als eerste crypto beurs aandelen en ETF's aanbieden

Foto: salarko/Shutterstock

Afgelopen zomer was Binance in het crypto nieuws omdat het handelaren in Iran sinds 2015 toestond om een account aan te maken en te handelen. Het land was toen onderhevig aan zware sancties omdat het zou werken aan kernwapens. Maar Binance was niet de enige, ook het Amerikaanse Kraken heeft zich hieraan schuldig gemaakt. Deze crypto exchange heeft ook een boete gekregen.

FTX schandaal: Tot 50 jaar cel geëist tegen Sam Bankman-Fried
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Kraken schond sancties VS

Dat blijkt uit een persbericht van het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC), een dochterinstituut van het Amerikaanse Ministerie van Financiën. Krakens moederbedrijf, Payward Inc., heeft een boete van ruim 362.000 Amerikaanse dollar gekregen van het OFAC.

Kraken let erop dat het voldoet aan sancties van de VS en dat het gebruikers geld niet laat witwassen. Toch heeft het niet goed opgelet op de locaties van gebruikers, bijvoorbeeld door te weinig te kijken naar IP-adressen. Dit leidde er volgens het OFAC toe dat tussen oktober 2015 en november 2019 zo’n 826 transacties toestond vanuit Iran. Sinds Krakens bestaan gaat het zelfs om 1,7 miljoen transacties.

De exchange zegt beter te letten op IP-adressen sinds het zich bewust is van de overtreding. Sindsdien gebruikt het software om IP-adressen uit sanctiegebieden automatisch te blokkeren. Ook gaat het nog eens 100.000 dollar bovenop de boete investeren in identificatieprocessen, zodat het beter aan regulaties kan voldoen. Naast Kraken heeft het OFAC ook BitGo, BitPay, Bittrex en Binance al gestraft.

Advertentie

OFAC oorzaak Ethereum-sancties

Het OFAC kennen we ook van de beruchte Ethereum-censuur. Afgelopen augustus kondigde het Amerikaanse Ministerie van Financiën aan dat de crypto-mixer Tornado Cash zwaar aan banden gelegd is.

Hierdoor hebben Ethereum-validators namelijk voor nieuwe software gekozen die bepaalde adressen op een zwarte lijst plaatst. Ook als je criminele praktijken uitvoert die losstaan van deze bitcoin-mixer ben je een doelwit. Het kan ertoe leiden dat de Ethereum-blockchain je transacties niet opneemt in de blockchain, waardoor deze niet wordt uitgevoerd. Het overgrote deel van de Ethereum-validators zou nu voldoen aan de sanctie-eisen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie