Simon Bosch Simon Bosch
27/09/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/09/2023 19:00

Bitcoin is volgens tweede rechter officieel legaal in China

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
China gaat Crypto en AI fraudeurs hard aanpakken

Foto: Ms. Li/Shutterstock

De juridische status van bitcoin (BTC) en cryptocurrencies in het algemeen is in China al jaren erg onduidelijk. De Chinese overheid neemt regelmatig strenge maatregelen tegen crypto-activiteit. Het is namelijk officieel illegaal om te doen aan crypto mining en om te handelen in cryptocurrencies. Maar daar lijkt langzaam verandering in te komen. Een Chinese rechtbank heeft geoordeeld dat het legaal is om in China crypto te bezitten.

Cryptomarkt zet massaal in op vertrek van president Biden
Cryptomarkt zet massaal in op vertrek van president Biden

Chinese overheid hard tegen crypto

Het is al sinds 2021 officieel illegaal in China om cryptocurrencies te minen. Vlak na het verbod ontstond een enorme exodus van bitcoin miners naar met name de Verenigde Staten. Daar is mining weliswaar controversieel, maar wel legaal en in sommige staten zelfs welkom. Ondertussen worden miners in China nog steeds veroordeeld.

Ook handelen in crypto is illegaal. Zelfs als bedrijven hun diensten niet aan Chinese inwoners aanbieden lopen ze risico. Eerder dit jaar viel de Chinese politie een kantoor van MultiChain binnen. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor belangrijke infrastructuur die verschillende blockchains met elkaar verbindt, wat leidde tot een inbeslagname van mogelijk meer dan 1,6 miljard dollar aan cryptocurrencies. Verschillende exchanges maken gebruik van deze dienst.

Advertentie

Crypto nu legaal in China?

Maar nu heeft een Chinese rechtbank geoordeeld dat het wél legaal is om crypto te bezitten. Dat schrijft de ‘Shanghai Second Intermediate People’s Court’ op het sociale mediaplatform Weixin, ook wel bekend als WeChat. Dit is een lokale rechtszaal, in dit geval in Shanghai.

De rechter heeft besloten dat het niet per definitie illegaal is om crypto te bezitten. Pas als er illegale praktijken bij komen kijken is het bezit van crypto niet meer legaal, maar dat is niet anders voor welke andere activa dan ook.

Begin deze maand deed een andere rechtbank ook al de uitspraak dat het legaal is om cryptovaluta te bezitten in het land. Of dit ook betekent dat het legaal is geworden om te handelen in crypto is niet duidelijk.

Wel is de kans groot dat crypto mining nog steeds illegaal is. Het land kampt namelijk met een grote schaarste aan energie. Onlangs heeft een Chinese ambtenaar zelfs levenslang gekregen toen de overheid ontdekte dat hij miningbedrijven financieel steunde met geld van de overheid.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Advertentie