Erik Juffermans Erik Juffermans
06/05/2023 09:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/05/2023 09:00

‘Bitcoin land’ El Salvador schrapt belasting op technologische innovatie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
El auge de El Salvador: Bitcoin como clave de crecimiento e innovación

Foto: Drotyk Roman/Shutterstock

Opvallend nieuws uit El Salvador, het eerste land ter wereld dat bitcoin (BTC) als wettelijk betaalmiddel invoerde. President Nayib Bukele heeft bekendgemaakt dat alle belasting omtrent technologische innovatie wordt geschrapt. Het is onderdeel van een groot plan om de technische sector van het land een duwtje in de rug te geven. Het is het zoveelste teken van de grootste ambities van het kleine Midden-Amerikaanse landje.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

El Salvador schakelt door

Op 4 mei ondertekende Bukele de nieuwe wet: ‘The Innovation and Technological Manufacturing Incentives Act”. In de bovenstaande tweet gaf hij toelichting over de gloednieuwe acte:

“[De acte] elimineert alle belasting (inkomsten, winsten en importtarieven) op technologische innovatie, software, app programmering, AI, computer en communicatie hardware productie.”

Zoals bekend is President Bukele groot fan van bitcoin. Zo maakte hij bitcoin in 2021 een wettig betaalmiddel in het Midden-Amerikaanse land, en vooralsnog lijkt dat niet verkeerd uit te pakken. De nieuwe actie is in lijn met de ambitie van Bukele om El Savador op de kaart te zetten als het “Singapore van Latijns-Amerika.”

Ambitieuze plannen

Het nieuwe plan moet nog meer investeerders, ontwikkelaars, bitcoiners en techbedrijven naar het land lokken. Bukele is bloedserieus met dit plan. Slechts enkele jaren geleden stond El Salvador, geplaagd door criminele organisaties, nog bekend als een levensgevaarlijke bestemming. Deze reputatie lijkt Bukele in rap tempo te veranderen. 

Zo stelde het land al een speciaal immigratieplan in werking om ‘digital nomads’, investeerders en crypto fanaten te verwelkomen. In 2021 werd het zelfs mogelijk om bij betaling van 3 BTC een verblijfsvergunning in het land te krijgen. Later werd dit bijgesteld naar 100 duizend dollar.

El Salvador is ongetwijfeld een uniek geval. Het ongeëvenaarde geloof van Bukele in Bitcoin is bewonderenswaardig te noemen. Zoals gezegd is het bitcoin beleid in het land vooralsnog alles behalve een ramp. De toekomst zal uitwijzen hoe ‘bitcoin land’ El Salvador de geschiedenis in zal gaan, en of het zich daadwerkelijk op de kaart zet als dé financiële hub van Latijns-Amerika.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie