Kevin Schijven Kevin Schijven
07/02/2022 14:24 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/02/2022 14:24

Bitcoin transacties krijgen 20% belasting in Venezuela

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Bitcoin transacties krijgen 20% belasting in Venezuela

Foto: Ms. Li/Shutterstock

Venezuela gaat waarschijnlijk binnenkort ook belasting invoeren op cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH).

Afgelopen week had de Venezolaanse overheid een wetsvoorstel voor belasting van 20% op transacties met crypto goedgekeurd. Dat blijkt uit berichtgeving van de National Assembly op 7 februari. De wet zou niet alleen voor crypto gelden, maar ook voor alle buitenlandse valuta, waaronder de Amerikaanse dollar.

De wet geldt niet voor valuta uitgegeven door de centrale bank van Venezuela, zoals de bolivar. Ook geldt het niet voor de beruchte petro, de crypto van de Venezolaanse overheid die ondersteund wordt door olie.

Met de nieuwe wet wil Venezuela het gebruik van haar eigen geld aansporen. De waarde van de bolivar stortte namelijk de laatste jaren hard in door hyperinflatie in het land. Dat spoorde tegelijkertijd ook de adoptie van crypto aan.

“Het is noodzakelijk om een behandeling te garanderen die ten minste gelijk is aan, of gunstiger is, voor betalingen en transacties in de nationale valuta of in cryptocurrencies of crypto-activa uitgegeven door de Bolivariaanse Republiek Venezuela versus betalingen in vreemde valuta.”

Het wetsvoorstel heet “Law of tax on large financial transacties,” oftewel een belastingwet op grote financiële transacties. Het is echter onduidelijk of dat betekent dat deze belastingregel alleen geldt voor grote transacties en waar die grens dan ligt.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Meer crypto belasting

Onlangs maakte India bekend dat het land maar liefst 30% belasting op crypto gaat invoeren. Dat was goed nieuws, omdat er eerst zorgen waren over een verbod, maar het is ook teleurstellend nieuws omdat het percentage zo hoog ligt. Inmiddels hebben maar liefst 70.000 mensen een petitie op Change.org ondertekend met de vraag dit te verlagen.

In de VS won onlangs een stel een rechtszaak tegen de Amerikaanse belastingdienst omtrent staking van crypto. De zaak zorgt wellicht voor een belangrijk precedent waar Amerikanen geen belasting hoeven te betalen over onverkochte crypto die verdiend zijn via staking.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie