Kevin Schijven Kevin Schijven
01/02/2022 14:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/02/2022 14:15

India kondigt 30% belasting aan voor crypto als bitcoin en ethereum

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
India kondigt 30% belasting aan voor crypto als bitcoin en ethereum

Foto: Ms. Li/Shutterstock

India heeft nieuw regelgeving bekendgemaakt voor cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). De Indiase minister van Financiën Nirmala Sitharaman kondigt op 1 februari inkomstenbelasting van maar liefst 30% aan op de transacties van alle digitale valuta.

“Er is een fenomenale toename van transacties in virtuele digitale activa. De omvang en frequentie van deze transacties hebben het noodzakelijk gemaakt om te voorzien van een specifiek belastingregime.”

Aldus Sitharaman. Naast het hoge belastingtarief, biedt India ook geen aftrekposten op crypto-inkomsten, behalve de aanschafkosten. Verder kan verlies door het overdragen van crypto niet worden verrekend met andere inkomsten. Verliezen op aandelen mogen daarentegen wel verrekend worden in India.

Ondanks dat er nog veel onduidelijk is, wordt het nieuws gevierd in India onder crypto liefhebbers. Alhoewel ze minder blij zijn met het hoge belastingtarief, bevestigt dit in elk geval de legalisering van crypto in het land. Veel Indiërs vreesden namelijk voor een compleet verbod.

Onlangs bleek uit een onderzoek dat crypto-handelaren in India achter regulering van crypto staan, maar niet achter een totaal verbod. Een groot deel gaf zelfs aan dat zij alsnog met crypto zullen handelen ook al komt er een totaal verbod. De hoge belasting kan echter een belemmering zijn voor particuliere investeerders.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

CBDC in India nog dit jaar?

Daarnaast kondigt Sitharaman ook aan dat een digitale roepie, een zogenaamde central bank digital currency (CBDC) dat draait op blockchain-technologie, waarschijnlijk zal lanceren in het fiscale jaar tussen 2022 en 2023.

Zij zegt dat de introductie van een CBDC een “grote boost” zal geven aan de digitale economie van het land. Zij voegt daaraantoe dat deze technologie de mogelijkheid biedt voor efficiëntere en goedkopere transacties.

In gerelateerd nieuws kondigt Thailand aan dat het belastingregel van 15% op crypto juist opschort. Het wetsvoorstel zag veel tegenvuur, maar het land zal hoogstwaarschijnlijk alsnog een regeling hieromtrent invoeren.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie