Simon Bosch Simon Bosch
17/06/2023 07:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/06/2023 07:30

Centrale bank crypto: Nieuwe tool bewaakt mensenrechten

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Centrale bank crypto: Nieuwe tool bewaakt mensenrechten

Foto: Rokas Tenys/Shutterstock

De ontwikkeling van Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) is een controversieel onderwerp. Sommige mensen vinden het een concept dat vroeg of laat toch geïntroduceerd zal worden, anderen zijn bang voor schendingen van mensenrechten en verzetten zich hard. Een nieuwe non-profit lijkt in het tweede kamp te zitten. Met een nieuwe tool wil deze organisatie je beter beschermen tegen kwaadaardige CBDC’s.

Biden wil Trump achterna gaan met cryptodonaties in opvallende wending
Biden wil Trump achterna gaan met cryptodonaties in opvallende wending

CBDC’s kunnen schadelijk zijn

De Human Rights Foundation (HRF) is niet bepaald fan van de digitale fiat-valuta van centrale banken. Deze stichting is onder meer de organisator van het Oslo Freedom Forum. Hier heeft het op dinsdag een ‘CBDC-tracker’ aangekondigd, die uitgebreid in de gaten houdt wat de eigenschappen van de CBDC’s zijn die landen de komende paar jaar uit zullen brengen. Met deze tool hoopt het centrale banken en overheden verantwoordelijk te kunnen houden omtrent het beleid van CBDC’s.

In een video legt HRF-fellow en beleidsonderzoeker bij het Cato Institute Nick Anthony uit dat CBDC’s combinaties zijn van cash en banktegoeden. Net als cash wordt een CBDC uitgegeven door de centrale bank, maar net als banken met banktegoeden heeft de centrale bank de volledige controle over deze digitale munt.

De organisatie waarschuwt dat de centrale bank hiermee mensenrechten kan schenden. Zo heb je ten opzichte van cash minder privacy en kunnen transacties gemakkelijk worden gecensureerd. Ook zou de centrale bank je geld een verloopdatum kunnen geven om de economie te stimuleren. Na die datum zou je dat specifieke bedrag niet meer kunnen gebruiken.

Advertentie

Tegen machtsmisbruik centrale banken

De tool zal meten wat de civiele risico’s en vrijheden zullen zijn. Het project zou met name gericht zijn op autoritaire regimes, maar het moet benadrukt worden dat vrijwel elke centrale bank ter wereld werkt aan een dergelijke munt. Vermoedelijk zal elke CBDC dus geïndexeerd worden door de Human Rights Foundation.

Het project bevindt zich nog in de beginfase. Momenteel biedt het niet veel meer dan wat algemene informatie en details over wie het project heeft opgezet. In ieder geval toont het al 14 testprojecten van onder andere de Bahama’s (de Sand Dollar), de eNaira van Nigeria en de Chinese digitale yuan. Ook kun je donaties doen. Eind dit jaar zal de tool naar verwachting volledig ontpopt zijn.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Onverwachte domper voor SEC na miljardenschikking met Terraform Labs
Onverwachte domper voor SEC na miljardenschikking met Terraform Labs
Advertentie