Kevin Schijven Kevin Schijven
22/10/2020 06:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/10/2020 06:04

Sand dollar: de Bahama's lanceren eerste nationale digitale valuta (CBDC) ter wereld

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Sand dollar: de Bahama's lanceren eerste nationale digitale valuta (CBDC) ter wereld

De Bahama’s zijn het eerste land ter wereld geworden dat een zogeheten central bank digital currency (CBDC) heeft gelanceerd. De centrale bank van de Bahama’s kondigt de lancering van deze ‘sand dollar’ op 20 oktober aan:


De sand dollar is een digitale versie van de Bahamaanse dollar (BSD). CBDC’s zijn zogenaamde stablecoins, dat zijn cryptocurrencies waarvan de waarde gekoppeld is aan een andere asset of valuta.
De waarde van de sand dollar is 1:1 gekoppeld aan de waarde van de Bahamaanse dollar, die weer 1:1 gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar (USD). Het project werd vorig jaar mei aangekondigd.
In eerste instantie zullen 48.000 sand dollars worden uitgegeven. De centrale bank meldt dat meer sand dollars kunnen worden aangemaakt afhankelijk van de vraag ernaar. De bank zal Bahamaanse dollars vernietigen wanneer dit gebeurd om inflatie vermijden. De centrale bank beschrijft het doel van deze sand dollar als volgt:

Om een meer inclusieve toegang tot gereguleerde betalingen en andere financiële diensten te bevorderen voor gemeenschappen en sociaaleconomische groepen met onvoldoende dienstverlening, en om de leveringskosten van diensten te verlagen en de transactie-efficiëntie voor financiële diensten in de Bahama’s te vergroten.

De verwachting was dat China het eerste land ter wereld zou worden dat een CBDC uitbrengt met een digitale versie van de yuan/renminbi. Het is momenteel echter vooralsnog onbekend wanneer deze ook daadwerkelijk wordt uitgegeven. Geruchten gaan rond dat dit wellicht pas zal zijn rond de Olympische Winterspelen begin 2022 in Peking.
Ook andere centrale banken in de wereld doen momenteel onderzoek naar CBDC’s. Japan en Groot-Brittannië zouden “serieus” overwegen om een nationale digitale valuta uit te brengen. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) heeft al plannen opgesteld omtrent een digitale euro.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie