Kevin Schijven Kevin Schijven
15/07/2020 17:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/07/2020 17:55

Japan en Groot-Brittanie overwegen "serieus" het uitbrengen van een nationale digitale valuta (CBDC)

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Japan en Groot-Brittanie overwegen

Zowel Japan als Groot-Brittannië overwegen het uitbrengen van een nationale digitale valuta, een zogeheten central bank digital currency (CBDC).
De Japanse overheid is van plan om later dit jaar CBDC’s in zijn beleidskader op te nemen. Dat meldt het Japanse financiële blad Nikkei op 14 juli, die eraan toevoegt dat dit betekent dat het dan officieel overheidsbeleid wordt.
Naar verluidt zou Japan de mogelijkheid onderzoeken om een CBDC uit te brengen in samenwerking met andere landen als de VS of landen uit Europa.
Ook Engeland kijkt naar de mogelijkheid om eventueel een nationale digitale valuta uit te brengen. Andrew Bailey, gouverneur bij de Bank of England (BoE), zei onlangs dat de Britse centrale bank naar CBDC’s kijkt tijdens een lezing over digitale betaalsystemen. Dat meldt Bloomberg op 13 juli.

We kijken naar de vraag of we een digitale munteenheid van de Bank of England moeten creëren. We zullen ernaar blijven kijken, omdat het enorme gevolgen heeft voor de aard van betalingen en de samenleving.

Aldus Bailey. Volgens de centrale bankier is het voornamelijk een kwestie van tijd:

Ik denk dat we over een paar jaar op weg zullen zijn naar een soort van digitale valuta. Digitale valuta zullen een zeer grote kwestie worden. Dat hoop ik, want dat zou betekenen dat Covid achter ons is.

Geruchten dat de Chinese digitale yuan/renminbi “bijna klaar” is voeren de druk op op andere landen. Onlangs bleek al dat de Bank of Japan (BoJ), de Japanse centrale bank, experimenten uitvoert met een digitale yen. Begin dit jaar kwam naar buiten dat de BoE en BoJ samen met nog vier grote centrale banken onderzoek uitvoert omtrent CBDC’s.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie