Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
03/07/2020 19:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/07/2020 19:05

Bank of Japan gaat digitale versie van de yen testen, interesse in CBDC's neemt toe

Nieuws
Bank of Japan gaat digitale versie van de yen testen, interesse in CBDC's neemt toe

Foto: Anton_AV/Shutterstock

The Bank van Japan gaat experimenteren met de implementatie van de digitale Yen. Ze willen dit doen aan de hand van een central bank-issued digitale currency, of CBDC.
De BoJ loopt al langer met het idee om cash te digitaliseren, maar de vraag is of Japan in staat is om China bij te benen. China is al namelijk al langere tijd bezig met het testen van hun eigen CBDC.
In een rapport dat Technical Hurdlers uitbracht over CBDC’s werd gezegd dat er gekeken wordt naar de haalbaarheid van het project uit een technisch oogpunt. Dit wordt gedaan in samenwerking met andere relevante instanties en centrale banken. Ook de banken in Groot Britanië, de Eurozone, Zweden, Canada en Zwitserland kijken naar mogelijkheden om digitale currencies te gebruiken. Dit bleek onder andere uit een nieuwsbericht dat in februari dit jaar verscheen.
Er zijn twee obstakels waar de BoJ rekening mee houdt; globale toegankelijkheid en veerkracht. Het is de bedoeling dat de coins toegankelijk worden voor iedereen ter wereld. Zelfs voor mensen zonder een smartphone. Uit onderzoek dat Nikkei deed, bleek dat slechts 65% van de Japanners een smartphone heeft. Volgens de BoJ is het zeer belangrijk dat CBDC zo ontwikkeld wordt dat iedereen er toegang toe heeft.
De BoJ benadrukt de essentie van de beschikbaarheid onder alle omstandigheden, zo vinden zij het bijvoorbeeld heel belangrijk dat de munt beschikbaar moet zijn mocht de stroom uitvallen. Ook in geval van een aardbeving moet de coin kunnen blijven draaien.
De overweging leeft dus bij de BoJ of ze wel of niet gebruik willen maken van de CBDC. Een gecentraliseerd systeem heeft als voordeel dat er grote aantallen transacties verwerkt kunnen worden met een lage verwerkingstijd. Het nadeel is alleen dat het hele systeem aan een zijde draatje hangt als er een ding mis gaat.
Zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde chains hebben voor en nadelen volgens de BoJ. Als het gaat om grote aantallen transacties die gebruikt worden in de retail sector is het wellicht handiger om een gecentraliseerd systeem aan te nemen. Als het aantal transacties gelimiteerd blijft en de veerkracht en toekomstige mogelijkheden voorop staan is een gedecentraliseerde versie wellicht beter.

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
Advertentie