Roy van Krieken Roy van Krieken
25/10/2021 18:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/10/2021 18:30

Nigeria onthult de nieuwe eNaira, de eerste centrale bank crypto van Afrika!

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nigeria onthult de nieuwe eNaira, de eerste centrale bank crypto van Afrika!

De president van het Afrikaanse land Nigeria, Muhammadu Buhari, staat op het punt om de nieuwe digitale versie van de nationale valuta, de eNaira, te onthullen aan de wereld. De lancering had wat vertraging, maar het lijkt erop dat de eNaira vanaf vandaag een wettig en erkend betaalmiddel zal zijn.

Ethereum adviseur eist megabedrag van $9,6 miljard in zaak tegen VS
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

CBDC’s

De eNaira is een zogeheten central bank digital currency (CBDC). Dit is een soort cryptocurrency die wordt uitgegeven door de centrale bank van een land, in dit geval dus de centrale bank van Nigeria. Het vertegenwoordigt een digitale representatie van de nationale valuta en de prijs hiervan wordt ook aan deze valuta gekoppeld.

Veel landen hebben reeds plannen om dergelijke CBDC’s te ontwikkelen en te lanceren, maar slechts weinig landen hebben daadwerkelijk deze soort cryptocurrencies uitgerold. Nigeria wordt met deze nieuwe ontwikkeling een van de eerste landen ter wereld, en zelfs het eerste land in Afrika, met een functionele CBDC.

De lancering van de eNaira werd bekend gemaakt door de staatsmedia van Nigeria en op de officiële website van de centrale bank. De president van Nigeria zal spoedig de digitale valuta ceremonieel inwijden met de slogan: “Dezelfde Naira, meer mogelijkheden.”

Jaren heeft het de Nigeriaanse overheid gekost om de eNaira te ontwikkelen. Dit ging niet altijd vlekkeloos. Zo heeft de lancering langer op zich laten wachten dat dat oorspronkelijk het plan was. Desalniettemin is de eNaira vanaf vandaag een officieel betaalmiddel in het land.

Advertentie

Kritiek

In eerste instantie lijkt de uitrol van een CBDC door Nigeria een mooie stap in de richting van verdere adoptie van cryptocurrencies door landen over de hele wereld. Er zijn echter een aantal redenen te bedenken waarom CBDC’s misschien niet al te positief zullen zijn voor de wereld van crypto.

Zo kan men zich afvragen of CBDC’s überhaupt wel cryptocurrencies zijn. In essentie zijn het namelijk simpelweg digitale varianten van nationale valuta. Mocht de Europese Centrale Bank de plannen voor het opzetten van een CBDC doorzetten, dan zal dit simpelweg een digitale representatie van de fysieke euro zijn.

Daarnaast maken veel mensen zich grote zorgen over de gecentraliseerde aard van CBDC’s. Zo sprak onder meer bekende klokkenluider Edward Snowden zich onlangs uit over het gevaar dat hiermee gemoeid kan zijn.

Op deze manier krijgen overheden nog meer controle over het vermogen van staatsburgers. Dit is juist hetgeen waar een belangrijk deel van het crypto ecosysteem zich tegen afzet. Veelal wordt er juist gestreefd naar minder inmenging van overheden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie