Roy van Krieken Roy van Krieken
25/10/2021 18:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/10/2021 18:30

Nigeria onthult de nieuwe eNaira, de eerste centrale bank crypto van Afrika!

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nigeria onthult de nieuwe eNaira, de eerste centrale bank crypto van Afrika!

De president van het Afrikaanse land Nigeria, Muhammadu Buhari, staat op het punt om de nieuwe digitale versie van de nationale valuta, de eNaira, te onthullen aan de wereld. De lancering had wat vertraging, maar het lijkt erop dat de eNaira vanaf vandaag een wettig en erkend betaalmiddel zal zijn.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

CBDC’s

De eNaira is een zogeheten central bank digital currency (CBDC). Dit is een soort cryptocurrency die wordt uitgegeven door de centrale bank van een land, in dit geval dus de centrale bank van Nigeria. Het vertegenwoordigt een digitale representatie van de nationale valuta en de prijs hiervan wordt ook aan deze valuta gekoppeld.

Veel landen hebben reeds plannen om dergelijke CBDC’s te ontwikkelen en te lanceren, maar slechts weinig landen hebben daadwerkelijk deze soort cryptocurrencies uitgerold. Nigeria wordt met deze nieuwe ontwikkeling een van de eerste landen ter wereld, en zelfs het eerste land in Afrika, met een functionele CBDC.

De lancering van de eNaira werd bekend gemaakt door de staatsmedia van Nigeria en op de officiële website van de centrale bank. De president van Nigeria zal spoedig de digitale valuta ceremonieel inwijden met de slogan: “Dezelfde Naira, meer mogelijkheden.”

Jaren heeft het de Nigeriaanse overheid gekost om de eNaira te ontwikkelen. Dit ging niet altijd vlekkeloos. Zo heeft de lancering langer op zich laten wachten dat dat oorspronkelijk het plan was. Desalniettemin is de eNaira vanaf vandaag een officieel betaalmiddel in het land.

Advertentie

Kritiek

In eerste instantie lijkt de uitrol van een CBDC door Nigeria een mooie stap in de richting van verdere adoptie van cryptocurrencies door landen over de hele wereld. Er zijn echter een aantal redenen te bedenken waarom CBDC’s misschien niet al te positief zullen zijn voor de wereld van crypto.

Zo kan men zich afvragen of CBDC’s überhaupt wel cryptocurrencies zijn. In essentie zijn het namelijk simpelweg digitale varianten van nationale valuta. Mocht de Europese Centrale Bank de plannen voor het opzetten van een CBDC doorzetten, dan zal dit simpelweg een digitale representatie van de fysieke euro zijn.

Daarnaast maken veel mensen zich grote zorgen over de gecentraliseerde aard van CBDC’s. Zo sprak onder meer bekende klokkenluider Edward Snowden zich onlangs uit over het gevaar dat hiermee gemoeid kan zijn.

Op deze manier krijgen overheden nog meer controle over het vermogen van staatsburgers. Dit is juist hetgeen waar een belangrijk deel van het crypto ecosysteem zich tegen afzet. Veelal wordt er juist gestreefd naar minder inmenging van overheden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Ripple slaat terug tegen miljardenboete SEC, ‘voortdurende intimidatie’
Cryptobedrijf wint beruchte rechtszaak, SEC moet miljoenen terugbetalen
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie