Roy van Krieken Roy van Krieken
10/10/2021 16:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/10/2021 16:11

Klokkenluider Edward Snowden haalt hard uit naar CBDC’s, noemt ze een ‘perversie van cryptocurrency’

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Klokkenluider Edward Snowden haalt hard uit naar CBDC’s, noemt ze een ‘perversie van cryptocurrency’

Edward Snowden is een voormalig medewerker van de Amerikaanse NSA die globale faam verkreeg toen hij wanpraktijken van deze instantie naar buiten bracht. Sindsdien is de klokkenluider op de vlucht geslagen en hij verblijft op dit moment in Rusland.

Crypto koning ‘SBF’ gaat in hoger beroep tegen 25-jarige celstraf
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

CBDC’s

Onlangs heeft Snowden zich negatief uitgelaten over het idee van Central Bank Digital Currencies (CBDC). Hoewel Snowden altijd enorm pro-crypto is geweest ziet hij totaal geen heil in deze vorm van cryptocurrencies.

CBDC’s zijn een soort cryptocurrency, maar dan uitgegeven door een centrale bank. Het gaat meestal om een zogenaamde stablecoin waarvan de waarde gekoppeld is aan de nationale valuta van een land. De Europese Centrale Bank overweegt bijvoorbeeld de digitale euro en de Amerikaanse Federal Reserve kijkt naar een digitale dollar, of ‘FedCoin’.

Volgens Snowden zijn dergelijke CBDC’s alles behalve wenselijk binnen de wereld van crypto. Hij stelt dat op deze manier de macht opnieuw in handen valt van de centrale banken en regeringen van landen. Dit gaat volgens Snowden in tegen alles waar het crypto ecosysteem juist voor staat.

Daarnaast gelooft Snowden dat de Amerikaanse Federal Reserve een dergelijke CBDC in kan zetten om het spaargeld van de Amerikaanse bevolking arbitrair te beïnvloeden. Hij refereert naar een artikel uit de New York Times dat aangeeft dat de Federal Reserve mogelijk een negatieve rente kan gaan stellen op de digitale valuta om zo Amerikanen te stimuleren sneller hun geld uit te geven.

Dit is totaal uit den boze volgens Snowden. Hij noemt de mogelijke CBDC van de Amerikaanse centrale bank zelfs ‘een crypto-fascistische valuta’. Dit omdat de staat centraal staat bij elke transactie die wordt gemaakt met de CBDC van de Amerikaanse centrale bank.

“Een CBDC is een perversie van cryptocurrency, of tenminste van de principes en protocollen die hier aan ten grondslag liggen, doelmatig ontworpen om je het basale bezit van je geld te ontnemen omdat de staat centraal staat bij elke transactie.”

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie