Kevin Schijven Kevin Schijven
07/10/2021 06:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/10/2021 06:08

Maar liefst 110 landen werken momenteel aan een nationale digitale valuta of CBDC, zegt IMF

Nieuws
Maar liefst 110 landen werken momenteel aan een nationale digitale valuta of CBDC, zegt IMF

De helft van alle centrale banken in de wereld is momenteel een zogeheten central bank digital currency aan het onderzoeken. Dat onthult Kristalina Georgieva, directeur van het International Monetair Fonds (IMF), tijdens een conferentie van Bocconi University op 5 oktober.

CBDC’s zijn een soort cryptocurrency, maar dan uitgegeven door een centrale bank. Het gaat meestal om een zogenaamde stablecoin waarvan de waarde gekoppeld is aan de nationale valuta van een land. Georgieva meldt dat het IMF momenteel kijkt naar de invloed van CBDC’s op macro-economische schaal.

Georgieva zegt verder dat de onderliggende technologie voor CBDC’s transacties “naadloos en goedkoop” maakt in vergelijking met reguliere fiatvaluta. Zij noemt CBDC’s “de meest betrouwbare” onder de digitale valuta’s. Ze hebben namelijk de “steun van de staat” en voldoen daarom aan alle regelgeving.

Het is wellicht een uithaal naar andere crypto als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Over andere crypto was ze namelijk minder positief. Georgieva bestempelt crypto eerder als activa dan valuta. Zij acht namelijk crypto te volatiel om te dienen als een valuta.

Verder meldt Georgieva dat maar liefst 110 landen momenteel bezig zijn met een onderzoek naar een CBDC. Sommige landen zijn al bezig met de ontwikkeling ervan. Zij zegt dat er nog wel vertrouwen en een regelgevend kader nodig zijn alvorens CBDC’s aan zullen slaan.

China is al enige tijd tests aan het draaien met zijn e-yuan of e-renminbi. De Bahama’s werden eind vorig jaar het eerste land ter wereld die een CBDC uitgaven. Ook de Europese Centrale Bank overweegt de ontwikkeling van een e-euro.

IMF waarschuwde in juli voor “verschrikkelijke gevolgen” omtrent de bitcoin wet die op 7 september in El Salvador werd doorgevoerd. Onlangs waarschuwde de instantie dat de adoptie van crypto zelfs voor problemen kan zorgen voor het globale financiële systeem.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie