Simon Bosch Simon Bosch
30/05/2023 16:13 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/05/2023 16:13

ChatGPT als advocaat? In deze rechtszaak ging dat finaal mis

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Ripple (XRP) rechtszaak: waarom hoger beroep

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Al sinds de onthulling is OpenAI’s ChatGPT één van de grootste ontwikkelingen van het jaar. Ineens is de angst dat Artificial Intelligence (AI) alle banen onnodig zal maken. Maar een Amerikaanse rechter vindt de slimme chatbot maar niets. ChatGPT is door een advocaat namelijk gebruikt in een rechtszaak, maar dat leidde tot verkeerde conclusies.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

ChatGPT levert foutieve informatie

Dat blijkt uit door CourtListener gepubliceerde documenten van een rechtszaak tussen de Colombiaanse vliegtuigmaatschappij Avianca Airlines en aanklager Robert Mata. Laatstgenoemde huurde het New Yorkse advocatenkantoor Levidow, Levidow & Oberman in om een probleem met het Colombiaanse bedrijf in de rechtszaal op te lossen.

Het is geen geheim dat rechtszaken tijdrovend en moeilijk zijn, AI kan daar in principe dus mooi een handje mee helpen. Dat dacht Steven Schwartz, een advocaat van dit advocatenkantoor, ook. Hij vroeg aan ChatGPT over zes verschillende rechtszaken die leken op de zaak in kwestie, waaronder over ‘Varghese v. China South Airlines’. Maar dit bleek helemaal geen echte rechtszaak te zijn geweest. Wel blijkt dat deze zaak is gebaseerd op een zaak die wél echt was. De zaaknummers zouden door de chatbot verkeerd zijn geciteerd.

Toch bleef het hier niet bij. Zo zouden er zelfs complete uitspraken van de rechter zijn bedacht, met niet-bestaande citaten en niet-bestaande citeringen van details uit de rechtszaak. Het is niet duidelijk Of ChatGPT deze details zelf heeft bedacht of deze uit niet nader gespecificeerde bronnen heeft gehaald.

Schwartz zegt in het document spijt te hebben van de beslissing om ChatGPT te gebruiken. Hij wist niet dat het AI-model het soms niet bij het rechte eind kan hebben.

Advertentie

Grens AI en crypto steeds vager

Toch gaan de ontwikkelingen met Artificial Intelligence erg hard. Inmiddels beginnen AI en blockchain zelfs al samen te smelten. Zo kun je ChatGPT vragen over real-time informatie afkomstig van Solana (SOL). Ook meent Circle-CEO dat AI-bots al zelfstandig handelen in USDC.

Toch zijn er ook mensen die minder blij worden van de vooruitgang. Zo vindt een prominente AI-onderzoeker en voormalig Google-medewerker de techniek erg gevaarlijk. Zelfs OpenAI-CEO Sam Altman heeft de Amerikaanse overheid gewaarschuwd voor de risico’s.

Afgaande op deze situatie in de rechtszaal kunnen we dus aannemen dat onze kunstmatige opperheersers nog niet helemaal klaar zijn om de wereld over te nemen. We kunnen dus nog wel een tijdje met een gerust hart gaan slapen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie