Ivo Melchers Ivo Melchers
13/02/2023 19:10 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/02/2023 19:10

Coinbase CEO wil staking ‘’met plezier’’ verdedigen in de rechtbank

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: 24K-Production / Shutterstock.com

Nadat vorige week bekend werd dat crypto exchange Kraken gedongen werd om te stoppen met de staking van cryptocurrencies, is het een veelbesproken onderwerk binnen de crypto community. De cryptobeurs moet stoppen met staking, omdat het hiermee ongeregistreerde effecten aan zou bieden. De crypto-industrie reageerde fel op de uitslag, het merendeel is namelijk van mening dat staking een belangrijk onderdeel is van de crypto-wereld. Er wordt veelal geroepen dat de huidige aanpak van de Securities and Exchange Commission (SEC) de toekomst van de crypto industrie in gevaar brengt.

Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Bitcoin exchange Coinbase

Het begon allemaal met de CEO van de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase, Brian Armstrong, die eerder die dag op Twitter schreef dat het gerucht gaat dat de SEC crypto staking voor retail-investeerders wil verbieden.

Na het Kraken nieuws liet hij gisteren middels een tweet weten dat hij zijn stakingservice zelfs voor de rechter wil uitvechten. Volgens het management van de beursgenoteerde cryptobeurs is een stakingproduct niet te classificeren als een effect (security) volgens de Amerikaanse effectenwetten.

‘’Onze producten zijn geen effecten’’

De Chief Legal Officer van Coinbase, Paul Grewal, beweerde in een blog post dat de staking-services van het bedrijf niet voldoen aan de US Securities Act en de zogeheten Howey-testcriteria en daarom mogen ze niet als effecten worden beschouwd.

Deze Howey-test verwijst naar de zaak van het Amerikaanse Hooggerechtshof om te bepalen of een transactie kwalificeert als een ‘investeringscontract’. Wanneer een transactie een investeringscontract blijkt te zijn, wordt het als een effect beschouwd. De vier categorieën die hiervoor worden gebruikt zijn: inspanningen van andere partijen, investeringen van geld, winstverwachtingen en gemeenschappelijk ondernemen.

Volgens Grewal voldoen de staking-services van het bedrijf aan geen van deze vier criteria van de Howeytest. Het is geen geldinvestering omdat de klanten de volledige eigendom van de cryptofondsen behouden en ze ‘’bezitten precies hetzelfde als voorheen’’.

Omdat de crypto activa op gedecentraliseerde platforms worden ingezet voerde Grewal aan dat ze ook niet voldoen aan het gemeenschappelijke ondernemingselement. Omdat staking-beloningen ‘’eenvoudige betalingen zijn voor validatiediensten die aan de blockchain worden geleverd’’ vallen ze daarnaast buiten de winstverwachting criteria.

Ten slotte zijn deze beloningen niet gebaseerd op de inspanningen van anderen, aangezien de serviceproviders simpelweg openbaar beschikbare software en basiscomputerapparatuur gebruiken om validatiediensten uit te voeren en geen managementinspanningen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie