Roy van Krieken Roy van Krieken
05/05/2024 18:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/05/2024 14:22

Coinbase opnieuw aangeklaagd, beschuldigd van misleiding

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Coinbase’ Ethereum schalingsnetwerk boekt plots indrukwekkende groei

Foto: rarrarorro/Shutterstock

Coinbase, een grote toonaangevende amerikaanse crypto exchange, en CEO Brian Armstrong worden geconfronteerd met een nieuwe rechtszaak die beweert dat beleggers misleid zijn bij de aankoop van wat wordt beschouwd als ‘effecten’. De aanklacht stelt dat Coinbase crypto heeft verkocht die volgens de wet als effecten gezien moeten worden, terwijl het bedrijf dit bewust negeerde.

Mark Cuban: Biden kan verkiezingen winnen door crypto-regulatie
Mark Cuban: Biden kan verkiezingen winnen door crypto-regulatie

Juridische strijd escaleert tegen Coinbase

De klagers, afkomstig uit Californië en Florida, beweren dat Coinbase zichzelf in gebruikersovereenkomsten als een ‘Securities Broker’ heeft beschreven. Deze digitale activa omvatten munten zoals Solana (SOL), Polygon (MATIC), Near Protocol (NEAR), Decentraland (MANA), Algorand (ALGO), Uniswap (UNI), Tezos (XTZ), en Stellar (XLM), die volgens hen alle als beleggingscontracten of andere vormen van effecten beschouwd moeten worden.

Deze beschuldigingen komen te midden van een groter debat over de classificatie van crypto als effecten, wat significant is voor de regelgeving en toezicht door financiële autoriteiten. De eisers eisen volledige vergoeding en statutaire schadevergoedingen volgens de staatswet, evenals gerechtelijke maatregelen.

Een ander voorbeeld van een zaak die over deze kwestie gaat is de beruchte Ripple-rechtszaak. Ook Ripple Labs wordt er door de SEC van beschuldigd XRP tokens te verkopen als effect zonder dat zij hiervoor de benodigde licenties in handen hadden.

Crypto-regulatie staat op het spel

Deze rechtszaak is niet de eerste juridische uitdaging voor Coinbase. Naast deze nieuwe class-action zaak heeft Coinbase ook te maken met een prominente rechtszaak van de SEC, die eveneens de verkoop van tokens op het platform betwist. Coinbase heeft onlangs een beroep aangetekend tegen een beslissing van de rechter die de zaak laat doorgaan.

De juridische druk valt samen met recente positieve financiële resultaten voor Coinbase. Het bedrijf rapporteerde een sterke omzet in het eerste kwartaal van 2024, gesteund door de lancering van nieuwe bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds, wat aangeeft dat het op financieel gebied erg goed gaat met de exchange.

De uitkomst van deze rechtszaken kan verstrekkende gevolgen hebben voor de crypto-industrie, vooral rond de definitie en regelgeving van wat als een security wordt beschouwd. Het verloop van deze juridische gevechten zal waarschijnlijk een precedent scheppen voor hoe crypto’s worden behandeld onder de Amerikaanse effectenwetgeving, waardoor de hele sector mogelijk een nieuwe richting ingeslagen wordt.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Advertentie