Kevin Schijven Kevin Schijven
16/11/2023 16:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/11/2023 12:19

Crypto heeft gefaald als digitaal geld, centrale bankier deelt visie

Bitcoin-BTC
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto heeft gefaald als digitaal geld, centrale bankier deelt visie

Foto: GrandeDuc/Shutterstock

Als het aan Ravi Menon ligt, dan heeft crypto de test als digitaal geld gefaald. Dat zegt de algemeen directeur van de centrale bank van Singapore in een speech tijdens het Singapore Fintech Festival.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto en 3 andere kanshebbers voor digitaal geld

Volgens de centrale bankier zijn er vier kanshebbers om het digitale geld van de toekomst te worden: privaat-uitgegeven cryptocurrencies, bankverplichtingen omgezet in tokens, goed gereguleerde stablecoins, en central bank digital currencies (CBDC’s), oftewel stablecoins uitgegeven door centrale banken.

Van deze vier zal crypto het echter niet worden, zegt Menon. Volgens hem hebben crypto de test niet doorstaan omdat “ze slecht presteren als ruilmiddel of waardeopslagmiddel, hun koersen onderhevig zijn aan scherpe schommelingen en veel crypto beleggers aanzienlijke verliezen hebben geleden.”

Alsof beleggers in traditionele aandelen geen aanzienlijke verliezen lijden. Overigens presteren crypto als bitcoin (BTC) dit jaar aanzienlijk beter dan de aandelenmarkten.

Een ander punt van kritiek van Menon is dat openbare blockchain-netwerken kampen met een gebrek aan verantwoordelijkheid, juridische onzekerheid en interoperabiliteitsproblemen, waardoor ze beperkt geschikt zouden zijn voor de wereldwijde infrastructuur voor digitale activa.

Advertisement

Stablecoins en CBDC plannen

Menon meldt dat de centrale bank van Singapore goed gereguleerde stablecoins wel als veelbelovend ziet, maar vooral als aanvulling op CBDC’s. Singapore staat bekend als een zogeheten crypto-hub, maar Menon ziet het eiland liever als hub voor alle digitale activa.

We zien regelmatig dat centrale bankiers die een CBDC willen uitbrengen, kritisch zijn over crypto. Zien zij crypto als een dreiging voor hun CBDC plannen?

Tot slot is de de centrale bank van Singapore, ook bekend als de Monetary Authority of Singapore (MAS), van plan een eigen initiatief te lanceren: Het Global Layer One (GL1) initiative. Menon zegt hierover:

“GL1 is bedacht als een wereldwijd publiek goed. Het zal naadloze grensoverschrijdende transacties vergemakkelijken en het mogelijk maken dat getokeniseerde activa verhandeld worden over wereldwijde liquiditeitspools terwijl aan relevante regelgevende eisen wordt voldaan.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement