Kevin Schijven Kevin Schijven
16/11/2023 16:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/11/2023 12:19

Crypto heeft gefaald als digitaal geld, centrale bankier deelt visie

Bitcoin-BTC
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto heeft gefaald als digitaal geld, centrale bankier deelt visie

Foto: GrandeDuc/Shutterstock

Als het aan Ravi Menon ligt, dan heeft crypto de test als digitaal geld gefaald. Dat zegt de algemeen directeur van de centrale bank van Singapore in een speech tijdens het Singapore Fintech Festival.

Crypto-stemmers gaan ‘groot verschil’ maken bij verkiezingen VS
Crypto-stemmers gaan 'groot verschil' maken bij verkiezingen VS

Crypto en 3 andere kanshebbers voor digitaal geld

Volgens de centrale bankier zijn er vier kanshebbers om het digitale geld van de toekomst te worden: privaat-uitgegeven cryptocurrencies, bankverplichtingen omgezet in tokens, goed gereguleerde stablecoins, en central bank digital currencies (CBDC’s), oftewel stablecoins uitgegeven door centrale banken.

Van deze vier zal crypto het echter niet worden, zegt Menon. Volgens hem hebben crypto de test niet doorstaan omdat “ze slecht presteren als ruilmiddel of waardeopslagmiddel, hun koersen onderhevig zijn aan scherpe schommelingen en veel crypto beleggers aanzienlijke verliezen hebben geleden.”

Alsof beleggers in traditionele aandelen geen aanzienlijke verliezen lijden. Overigens presteren crypto als bitcoin (BTC) dit jaar aanzienlijk beter dan de aandelenmarkten.

Een ander punt van kritiek van Menon is dat openbare blockchain-netwerken kampen met een gebrek aan verantwoordelijkheid, juridische onzekerheid en interoperabiliteitsproblemen, waardoor ze beperkt geschikt zouden zijn voor de wereldwijde infrastructuur voor digitale activa.

Advertentie

Stablecoins en CBDC plannen

Menon meldt dat de centrale bank van Singapore goed gereguleerde stablecoins wel als veelbelovend ziet, maar vooral als aanvulling op CBDC’s. Singapore staat bekend als een zogeheten crypto-hub, maar Menon ziet het eiland liever als hub voor alle digitale activa.

We zien regelmatig dat centrale bankiers die een CBDC willen uitbrengen, kritisch zijn over crypto. Zien zij crypto als een dreiging voor hun CBDC plannen?

Tot slot is de de centrale bank van Singapore, ook bekend als de Monetary Authority of Singapore (MAS), van plan een eigen initiatief te lanceren: Het Global Layer One (GL1) initiative. Menon zegt hierover:

“GL1 is bedacht als een wereldwijd publiek goed. Het zal naadloze grensoverschrijdende transacties vergemakkelijken en het mogelijk maken dat getokeniseerde activa verhandeld worden over wereldwijde liquiditeitspools terwijl aan relevante regelgevende eisen wordt voldaan.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto lucht op: SEC staakt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Advertentie