Roy van Krieken Roy van Krieken
08/03/2022 19:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/03/2022 19:01

Crypto investeerders opgelet! Dit moet je weten voor je belastingaangifte

Nieuws
Crypto investeerders opgelet! Dit moet je weten voor je belastingaangifte

Foto: Nat_V / Shutterstock.com

Het is weer maart en dat betekent dat Nederlanders zich mogen gaan opmaken voor het jaarlijkse festijn dat de belastingaangifte heet. Ondertussen heeft een significant deel van de Nederlanders ook een investering in bijvoorbeeld bitcoin (BTC) of een altcoin gedaan en dit kan van belang zijn voor deze aangifte. Veelal weten veel mensen echter niet of nauwelijks hoe zijn hun crypto bezittingen moeten aangeven op de aangifte. Daarom wordt in dit artikel nog eens kort en krachtig besproken hoe het nou precies zit.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin belastingaangifte

Nog steeds wordt vaak gedacht dat het niet nodig is om crypto bezittingen bij de belastingdienst aan te geven. Dit is helaas niet waar. Crypto bezittingen vallen volgens de belastingdienst onder het vermogen en zijn op die manier niet anders dan bijvoorbeeld aandelen. Het is daarom verplicht om crypto bezittingen naar eerlijkheid op je belastingaangifte in te vullen.

Hiervoor wordt de waarde van de crypto activa op 1 januari van het desbetreffende jaar genomen. Het maakt niet uit of op 2 januari de koersen al enorm zijn gestegen of gedaald, alleen de waarde op 1 januari 00:00 is belangrijk voor de belastingaangifte. Aangezien de koersen van de meeste cryptocurrencies op dit moment relatief laag stonden, kan dit voor veel Nederlanders dus positief uitpakken.

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen in welke box de crypto activa belast worden. Voor particuliere beleggers die enkel een of meerdere cryptocurrencies bezitten in de hoop dat deze in toekomst meer waard zullen zijn is box 3 van toepassing.

Handelaren waarvan hun inkomen afhankelijk is van hun gemaakte crypto winsten door middel van bijvoorbeeld daytraden of swingtraden worden bijvoorbeeld juist belast aan de hand van box 1.

Voor meer gedetailleerde informatie over hoe dit belastingstelsel van boxen en cryptocurrencies werkt kun je kijken op onze bitcoin belastingaangifte pagina.

Crypto aangifte verplicht!

Het is vandaag de dag niet meer mogelijk om je crypto bezittingen verborgen te houden voor de belastingdienst. Waar dit een paar jaar geleden, toen de crypto industrie nog in de kinderschoenen stond, misschien nog in sommige gevallen kon, is de situatie nu anders. Het is simpelweg niet mogelijk om crypto vermogen voor de belastingdienst verborgen te houden vandaag de dag.

Mocht iemand dit toch doen dan is de belastingdienst in staat om dit verborgen vermogen op te sporen via de blockchain. Op het eerste gezicht lijken blockchain transacties totaal anoniem, maar ondertussen is het voor een organisatie met beschikbare middelen zoals de belastingdienst een fluitje van een cent om handelsactiviteit van elke Nederland op te sporen. Mensen die het toch niet zien zitten om hun crypto vermogen op te nemen in hun belastingaangifte lopen het risico om een flinke geldboete te ontvangen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement