Simon Bosch Simon Bosch
22/06/2023 05:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/06/2023 05:00

Digitale euro: nieuw plan wordt nog deze maand onthuld

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Digitale euro: nieuw plan wordt nog deze maand onthuld

Foto: ilolab/Shutterstock

De Europese Centrale Bank werkt momenteel, net als veel andere centrale banken, aan een zogenaamde central bank digital currency (CBDC). Het is een soort stablecoin die gekoppeld is aan de nationale valuta, in Europa gaat het dus om een digitale euro.

Afgelopen maandag ging het nieuws rond dat de onthulling van een eerste conceptversie zou zijn uitgesteld. Er blijkt namelijk veel onenigheid te zijn over een wetsvoorstel. Toch zal de onthulling worden doorgezet, blijkt uit nieuwe details. Maar aan controverse lijkt de digitale euro niet te ontsnappen.

Noord-Koreaanse hackers slaan toe met nieuwe malware
Noord-Koreaanse hackers slaan toe met nieuwe malware

Wetsvoorstel rondom CBDC komt toch snel

Een bron van CoinDesk verklaarde afgelopen maandag dat de onthulling van het plan, die op 28 juni moet plaatsvinden, was geschrapt. De reden hiervoor was onbekend, en het was ook nog onduidelijk tot wanneer de conceptwet was uitgesteld.

Nu heeft Mairead McGuinness, de EU-commissaris die de verantwoordelijkheid draagt voor de politieke aspecten van het project, verklaart aan CoinDesk dat het plan gewoon op 28 juni onthuld wordt. McGuinness wil tegelijkertijd een tweede wetsvoorstel introduceren dat gaat over de ‘wettelijke status van cash’. Wat dit precies inhoudt, is nog niet duidelijk.

Critici zijn bezorgd dat de Europese Centrale Bank (ECB) de digitale euro kan misbruiken, daarom hebben voorvechters voor mensenrechten besloten om in kaart te brengen hoe overheden en centrale banken omgaan met hun nieuwe speeltjes. De ECB moet de CBDC uiteindelijk uitgeven.

Advertentie

Ministers EU niet overtuigd van CBDC’s

Toch bestaat er ook een hoop verdeeldheid binnen het Europees Parlement, blijkt uit een nieuw rapport van CoinDesk. Het wetsvoorstel omtrent de digitale euro zou gaan over privacy, offline gebruik en distributie – en daarin vooral over waar het project niet voor gebruikt zou mogen worden.

Denk daarbij aan mensen verbieden om te grote bedragen op dergelijke CBDC-accounts te laten staan. Ook rentenieren via de CBDC zelf zou niet de bedoeling zijn – vermoedelijk zul je daarvoor gewoon bij je bank moeten zijn, die je gewoon nog zal kunnen gebruiken om de digitale munt te storten, zij het in digitale vorm.

Politici klagen over het gebrek aan duidelijk positieve kanten van de digitale euro. Zij zijn bezorgd dat het een project à la ‘Big Brother’ zal zijn, een inbreuk op privacy. Het zou ook niets meer zijn dan een kopie van het bestaande betalingssysteem. De meeste delen van de Europese economie zijn immers al digitaal.

Andere politici denken dat de verwarring expres wordt opgeschud door banken, die bang zouden zijn dat ze hun invloed verliezen. Maar er zijn ook optimisten. Zo zou het juist extra privacy kunnen brengen, iets wat de ECB zelf ook heeft beweerd. Ook kan het gunstig zijn voor de financiële inclusie in Europa. 

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Rechtszaak tegen crypto exchange Coinbase krijgt nieuwe wending
Rechtszaak tegen crypto exchange Coinbase krijgt nieuwe wending
Advertentie