Simon Bosch Simon Bosch
21/03/2023 20:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/03/2023 20:30

Dit besluit kan morgen grote invloed hebben op bitcoin, wees voorbereid

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Aanstaande woensdag wordt cruciaal voor de bitcoin koers

Foto: blvdone/Shutterstock

Centrale banken zitten in dubio. Er zijn al verschillende banken die failliet zijn gegaan en de rentes zijn al meer dan een decennium niet meer zo hoog geweest, maar de inflatie is nog steeds hoog. Morgen maakt de Amerikaanse centrale bank een belangrijke beslissing. De invloed op bitcoin (BTC) kan groter worden dan je misschien denkt.

Venezuela omarmt USDT om sancties te omzeilen, maar Tether weigert
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Federal Reserve beslist morgen over de rente

Morgen om 19:00 Nederlandse tijd beslist de Federal Reserve namelijk hoe hoog de rentes voor de komende periode moeten komen te liggen. Een halfuur later houdt het een persconferentie waar Federal Reserve-directeur Jerome Powell naast een toelichting voor de rentebeslissingen ook zal onthullen wat de verwachtingen voor de economie zijn.

De Fed heeft de beleidsrente op dit moment nog op 4,75% staan, het hoogste cijfer sinds november van 2007. Maar de economie begint hier en daar al tekenen van vertraging te tonen, en de inflatie is al flink gedaald. Het jaarlijkse officiële inflatiecijfer van de VS piekte in juli vorig jaar op 9,1%, maar deze ligt nu al op 6,0%.

Ook liggen de rentes nu zó hoog dat het de obligatieportfolio’s van banken enorm heeft geschaad. Dit lijkt een belangrijke reden te zijn geweest voor het faillissement van Silicon Valley Bank, Signature Bank, Crédit Suisse en verschillende andere banken. Volgens onderzoekers zouden er nog bijna 190 Amerikaanse banken zijn die er ook erg slecht voor staan.

Advertentie

Invloed Fed positief voor Bitcoin?

We kunnen aannemen dat de Fed de bankencrisis nauw in de gaten houdt en ook mee zal nemen in de beslissing van morgen. Veel analisten verwachten een renteverhoging van nog eens 0,25% tot een tarief van 5%. Dat zou kunnen betekenen dat dit al in de prijzen van activa is verwerkt door investeerders.

Een renteverhoging van een kwart van een procent is ten opzichte van eerdere verhogingen relatief laag. Vorig jaar zijn verschillende keren stappen van 0,5% en 0,75% genomen, en een verhoging van 1% werd niet eens uitgesloten.

Mocht de centrale bank besluiten om de rentes juist niet te verhogen, dan zou dat positief kunnen zijn voor veel activa, waaronder voor bitcoin en andere cryptocurrencies. Mogelijk is een verhoging niet eens nodig voor stijgende crypto koersen. Een eventuele pauzering zou investeerders ook aan kunnen sporen om meer risico te nemen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie