Simon Bosch Simon Bosch
18/04/2023 14:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/04/2023 14:11

Dit kleine landje investeerde stiekem miljoenen in bitcoin

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Dit kleine landje investeerde stiekem miljoenen in bitcoin

Foto: Heinecker/Shutterstock

De afgelopen jaren stonden in het teken van de eerste institutionele adoptie van bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies. Er waren ook een aantal landen die erg te spreken waren over bitcoin. Nu blijkt dat er ook een land was dat op een niet al te publieke manier in crypto heeft geïnvesteerd: Bhutan.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bhutan had lening bij BlockFi, bitcoin bij Celsius

Dat heeft Forbes ontdekt. Bhutan is een klein, land-locked koninkrijk in de Himalaya’s, tussen China en India. De meeste mensen zullen het land misschien niet eens kennen, maar het heeft een investeringsfonds onder de naam Druk Holding & Investments dat een slordige 2,9 miljard dollar beheert. Zo is het eigenaar van een lokale kaasmaker, verschillende waterkrachtcentrales en van Royal Bhutan Airlines. In totaal zou het 21 verschillende bedrijven beheren.

Volgens Forbes zat of zit het fonds ook in cryptocurrencies, minimaal al sinds 2022. Toen crypto-leningverstrekkers BlockFi en Celsius failliet gingen zijn bij de rechtbank documenten ingediend met daarin de namen van de klanten en kredietverstrekkers van deze bedrijven, waar Druk ook tussen blijkt te staan.

Het fonds had namelijk een lening van 30 miljoen USDC uitstaan bij BlockFi. Juristen van laatstgenoemden hebben na het faillissement in november een klacht verstuurd naar Thimpu, Bhutans hoofdstad en zetel van Druk. De lening was namelijk nog niet terugbetaald.

Druk had 1.888 BTC als onderpand bij BlockFi staan als onderpand voor de lening. Het onderpand was ten tijde van de lening zo’n 76 miljoen dollar waard. Echter was dit niet genoeg meer om de lening terug te betalen toen BlockFi dit wilde, waardoor het bedrijf nog steeds 820.000 dollar tekort komt.

Ook bij Celsius had het een account. Van dit bedrijf werden namelijk de namen van alle klanten gepubliceerd in de rechtszaak rondom het faillissement. Hier had Druk kennelijk geen lening ten tijde van het faillissement. Wel had het tussen april en juni van 2022 zo’n 18 miljoen dollar aan coins gestort en 65 miljoen dollar in crypto opgenomen.

Advertentie

Bhutan niet de enige

Bhutan is niet het enige land dat de crypto-wereld is ingestapt. El Salvador is het bekendste voorbeeld, dat zelfs één van de grootste investeerders in bitcoin is. Daarnaast heeft de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) van bitcoin een officiële reservevaluta gemaakt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie