Bram Ooijen Bram Ooijen
02/04/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/04/2023 07:00

El Salvador schaft belastingen op technologische innovaties af

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
El Salvador suprime los impuestos a las innovaciones tecnológicas

Foto: Orpheus FX/Shutterstock

El Salvador is het eerste land dat Bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel invoerde. Nu heeft de overheid van El Salvador besloten dat alle belastingen op technologische innovaties worden afgeschaft. Denk hierbij aan technologische innovaties zoals codering, ontwikkeling van apps en AI, en de productie van computer- en communicatiehardware. Deze grote stap loopt gepaard met de oprichting van de het “National Bitcoin Office’ (ONBTC) van El Salvador, in de Salvadoraanse volksmond ook wel “het Bitcoin kantoor” genoemd.

Rusland gebruikt crypto stablecoin USDT tegen wereldwijde sancties
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

El Salvador streeft naar belastingvrije technologische innovatie

Op 7 september 2021 werd Bitcoin door de Salvadoraanse president Nayib Bukele gelegaliseerd. De president zag de technologie als een middel om de hyperinflatie te bestrijden en de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verkleinen. In de afgelopen 18 maanden heeft El Salvador de Bitcoin-investeringen geherstructureerd en de winsten in veel gevallen gebruikt om het land opnieuw op te bouwen.

Om de ingezette strategie voort te zetten, gelooft de president van El Salvador in het afbouwen van alle belastingen op technologische innovaties. Dit met als idee om de technologische ontwikkelingen te versnellen.

President Nayib Bukele stuurde op 1 april een officieel wetsvoorstel naar het Congres van El Salvador. In dit wetsvoorstel staat dat op technologische innovaties, “zoals het programmeren van software, codering, apps en AI-ontwikkeling, evenals de productie van computer- en communcatiehardware” de inkomsten-, eigendoms- en vermogenswinstbelastingen zouden moeten worden vrijgesteld.

Advertentie

Toekomstige technologische en economische macht?

In combinatie met de oprichting van het Bitcoin kantoor (ONBTC) wil El Salvador zich in de wereld positioneren als een technologische en economische macht, volgens Asociación Bitcoin de El Salvador (Bitcoin vereniging van El Salvador). Het idee achter ONBTC is dat het een regelgeven orgaan wordt voor het uitvoeren van gezamenlijke iniatieven met Bitcoin-ondernemers en -bedrijven.

De president van El Salvador wil hiermee niet alleen een poging doen om de technologische innovaties te versnellen, maar ook om onder andere toerisme in het land te stimuleren, op een betere manier terrorisme te bestrijden en betere regionale zakencentra op te bouwen. Een groot gedeelte van de inwoners staat achter de president van het bekende Bitcoin land.

Deel dit artikel
Bram Ooijen

Van jongs af aan is Bram gefascineerd door de manier waarop technologie onze wereld verandert en de mogelijkheden die het biedt om ons leven te verbeteren. In het bijzonder is hij geïntrigeerd door de opkomst van cryptocurrency en de blockchain-technologie.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie