Simon Bosch Simon Bosch
14/12/2022 17:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/12/2022 17:15

Ethereum is toch een grondstof, zegt CFTC in FTX aanklacht

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Ethereum is toch een grondstof, zegt CFTC in FTX aanklacht

F

Al jaren is het zeer onduidelijk onder welke wetgeving in de VS crypto valt en welke criteria hiervoor gelden. Dit zorgde ervoor dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) twee jaar geleden Ripple (XRP) aanklaagde. De SEC is van mening dat XRP een security, of effect, is en hiervoor heb je een vergunning nodig.

Ethereum (ETH) leek uitgezonderd hiervan te zijn doordat de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) het eerder als commodity, of grondstof, bestempelde. De markt begon echter te twijfelen of dit nog steeds zo is, maar de CFTC heeft inmiddels ether toch weer als zodanig bestempeld.

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Welke toezichthouder krijgt zijn gelijk?

De SEC en CFTC willen beide graag de crypto markt reguleren. Beide toezichthouders hebben deze week dan ook FTX en Alameda oprichter Sam Bankman-Fried aangeklaagd.

Maar de discussie of bepaalde cryptomunten een soort digitale grondstoffen of effecten zijn, is nog lang niet voorbij. Sterker nog, begin deze maand verklaarde CFTC directeur Rostin Behnam dat bitcoin (BTC) de enige grondstof is in de crypto markt.

Dat is nogal een uitspraak, want afgelopen zomer beargumenteerde hetzelfde instituut nog dat veel tokens helemaal geen effecten zijn. Naast bitcoin zouden ook ether en XRP hieronder vallen. De CFTC lijkt dus nogal wispelturig.

SEC directeur Gary Gensler stelde zelfs voor om de strijdbijl te begraven. De CFTC beargumenteerde niet veel later dat de concurrentie ervoor zorgt dat de Europese MiCA-wetgeving de VS voorbij streeft. In het grote plaatje is de VS dus aan het verliezen.

Advertentie

Ethereum toch een grondstof

Nu wordt het nóg ingewikkelder. De uitspraak dat bitcoin de enige ‘digitale grondstof’ is lijkt namelijk niet meer te gelden. Tussen neus en lippen door heeft de CFTC in de zaak tegen FTX, Alameda en SBF verklaard dat ‘bepaalde digitale activa, waaronder bitcoin (BTC), ether (ETH) en tether (USDT)’ onder commodities vallen.

Dat staat in de aanklacht, heeft Hal Press, oprichter van het crypto-hedgefonds North Rock Digital ontdekt. Opvallend is dat naast bitcoin en ether ook de USDT stablecoin van Tether genoemd wordt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie