Sander van Rijn Sander van Rijn
27/11/2023 11:18 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/11/2023 10:46

Europa wil regels voor crypto dienstverleners flink aanscherpen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europa kondigt nieuwe strengere regels voor crypto bedrijven aan

Foto: Wirestock Creators/Shutterstock

De European Banking Authority (EBA) wil de huidige Europese anti-witwasregels (AML) voor crypto-aanbieders aanscherpen. Ook stelt de Europese banktoezichthouder nieuwe beleidswijzigingen voor met betrekking tot de bestrijding van terrorismefinanciering (CFT).

De EBA vindt dat de regelgeving voor crypto in Europa verouderd is. Volgens de banktoezichthouder voldoen de bestaande richtlijnen niet meer aan de AML/CFT-eisen. De Europese banktoezichthouder stelt daarom nieuwe richtlijnen voor.

Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Nieuwe richtlijnen die crypto aanbieders moeten verbinden

Met de nieuw aangekondigde richtlijnen wil de EBA de verschillende systemen van crypto-aanbieders op een effectieve manier met elkaar verbinden. In het document stelt de Europese banktoezichthouder voor om de AML- en CFT-standaarden voor betalingsdienstaanbieders en crypto asset service providers (CASP’s) samen te voegen.

De Europese banktoezichthouder wil deze samenwerking stimuleren door het verplichten van een verbeterde interoperabiliteit tussen de cryptoaanbieders. Cryptodienstverleners kunnen volgens de EBA aan deze verplichtingen voldoen door een naadloze overdracht van informatie tussen de verschillende systemen te garanderen.

Advertentie

Privacy van crypto gebruikers in gevaar?

In de voorgestelde richtlijnen worden crypto-aanbieders ook verplicht om een gegevens op te slaan en te bewaren van zelf gehoste wallets van klanten. Deze informatie moet helpen bij het traceren en identificeren van individuele crypto transacties.

Volgens de EBA worden de geïdentificeerde gegevens vervolgens gebruikt om te controleren of de wallet ook daadwerkelijk eigendom is van de CASP-klant. De EBA is van plan om deze controles uit te voeren bij transacties die meer dan 1.000 euro bedragen.

Belanghebbenden krijgen van de Europese banktoezichthouder tot 26 februari de tijd om te reageren op het voorstel. Na een akkoord kunnen de regels vanaf volgend jaar december worden ingevoerd.

Begin november stelde de Europese beleidsmaker ook al nieuwe richtlijnen voor. Echter waren deze richtlijnen bedoeld voor de regelgeving met betrekking tot stablecoins. De EBA benadrukte hiermee de noodzaak van striktere regels voor stablecoins binnen de Europese crypto-wetgeving (MiCA).

Deel dit artikel
Sander van Rijn

Met een passie voor schrijven en de achtergrond kennis van de blockchain-technologie en digitale valuta’s, probeert Sander een toekomstige wandelende crypto bibliotheek te worden. De kennis die hij reeds heeft opgedaan deelt hij graag met vrienden en kennissen, maar nu is eindelijk de tijd aangebroken dat hij dit gaat doen voor het grotere publiek.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie