Simon Bosch Simon Bosch
11/11/2023 12:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/11/2023 10:22

Beleidsmakers EU willen crypto veiliger voor iedereen maken

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: artjazz/Shutterstock

De Europese Unie is populair in de crypto-industrie omdat het beleid dat op het moment van schrijven wordt opgesteld erg constructief gevonden wordt. Hier en daar is nog enige onduidelijkheid. Een Europese beleidsmaker heeft nieuwe richtlijnen opgesteld voor stablecoins.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

EU wil veiligere stablecoins

In een paper en hoorzitting zet de European Banking Authority (EBA) uiteen hoe de Markets in Crypto-Assets-wetgeving (MiCA) zal gelden voor de stablecoin-industrie. De EBA heeft weliswaar de regie over het traditionele Europese bankenstelsel, maar stablecoins hebben aardig wat karakteristieken van banken.

De EBA vereist namelijk dat elke stablecoin volledig op te nemen is door investeerders. Daarom moeten Europese uitgevers van stablecoins ervoor zorgen dat hun tokens turbulente markten kunnen overleven. De nieuwe richtlijnen functioneren hiervoor als een stresstest – iets waar het reguliere bankensysteem maar al te bekend mee is.

Zo vereist de EBA dat de stortingen die een stablecoin-uitgever doet bij een credit institution (zoals een bank of een geldmarktfonds) niet geïnvesteerd mogen worden. Bedrijven die de stortingen aanhouden voor de uitgever mogen per stablecoinuitgever niet meer dan 10% van de totale reserves bezitten, en niet meer dan 5% als het instituut niet zo groot is. Waar hiervoor de grens ligt is helaas niet duidelijk.

Kleinere tokens moeten minimaal 30% van hun onderpand aanhouden in de vorm van dit soort stortingen. Voor stablecoins met een hogere marktwaarde geldt een minimum van 60% van al het onderpand. Ook mogen uitgevers opvallend genoeg andere activa aanhouden dan cash en staatsobligaties. Zo zijn aandelen tot 35% van het onderpand ook toegestaan, en hetzelfde geldt voor derivaten (tot 5% van alle activa). Ook mag niet meer dan 25% van alle activa bij één enkele partij liggen.

Advertentie

Stablecoins minder populair geworden

Stablecoins zijn een belangrijk deel van de crypto-industrie. Je kunt er gemakkelijk mee investeren in volatiele cryptocurrencies, zonder dat je vastzit aan één enkel handelsplatform. Maar in 18 maanden tijd is de marktwaarde van alle stablecoins flink gekrompen. Dat geeft aan dat ze een stuk minder populair zijn geworden. Ook deze tokens hebben namelijk enig risico. Om dat te beperken heeft de EU immers deze regels opgesteld. Of het genoeg is zullen we gaan ontdekken in de toekomst.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Advertentie