Tim Kamp Tim Kamp
01/02/2024 11:26 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/02/2024 11:05

Europa zet grote stap in crypto wetgeving met nieuwe classificaties

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europa zet grote stap in crypto wetgeving met nieuwe classificaties

Foto: jorisvo/Shutterstock

De Europese Unie (EU) heeft aangekondigd dat het is begonnen met het classificeren van effecten die onder de Markets in Financial Instruments Directive (MiFID) vallen, evenals de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) wetgeving.

De EU tracht een duidelijk kader te creëren voor de behandeling van zowel traditionele financiële instrumenten als crypto.

UNI koers crasht, Uniswap rechtszaak in VS dreigt
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Ontwikkeling cryptoregulering binnen de EU

MiFID, in werking getreden in 2007, heeft tot doel de transparantie en integriteit van de financiële markten te bevorderen. Met de groeiende invloed van crypto in de financiële wereld heeft de EU erkend dat het noodzakelijk is om deze nieuwe categorieën van activa op te nemen in het regelgevende kader.

De European Securities and Markets Authority (ESMA) komt met een document om normen en richtlijnen op te stellen voor de implementatie van de MiCA regelgeving. De MiCa wet werd in 2022 aangenomen en richt zich nu op het categoriseren van crypto als financiële instrumenten zoals effecten.

De Europese toezichthouders maken gebruik van de term ‘reverse solicitation’ voor een potentiële klant die een bedrijf benadert voor crypto-gerelateerde diensten. Landen buiten de Europese Unie mogen volgens de MiCA-regeling enkel via dit mechanisme diensten aan klanten binnen de EU verlenen. Het rapport ligt dit toe:

“Derde landen mogen geen cliënten in de Europese Unie werven omdat ze niet gemachtigd zijn om Crypto Asset Service Provider (CASP) diensten in de Europese Unie te verlenen.”

Dit is alleen mogelijk wanneer klanten dit op eigen houtje initiëren: “tenzij de cliënt op eigen, exclusief initiatief contact opneemt met het bedrijf en de dienst aanvraagt, dan mag het derde land het verstrekken.”

Advertentie

Crypto-influencers onder de loep

De ESMA heeft laten weten  deze ‘reverse solicitation’ alleen te zien als een beperkte uitzondering voor landen buiten de Europese Unie: “ESMA en nationale bevoegde autoriteiten zullen alle noodzakelijke maatregelen nemen om EU-gebaseerde beleggers en MiCA-conforme crypto-activadienstverleners actief te beschermen tegen ongerechtvaardigde inbreuken door niet-EU en niet-MiCA-conforme entiteiten”, zo laat het rapport weten.

De Europese Autoriteit voor effecten en markten stelt ook de regels voor crypto-influencers. Daar begon het 10 jaar geleden al mee op basis van de Markets in Financial Instruments Directive 2014 (MiFID II).

Deze richtlijnen zijn vergelijkbaar met de nieuwe regelgeving van de ESMA. Zo behoren de online banneradvertenties, sponsordeals en aanbevelingen door influencers en beroemdheden tot de directe wervingsmethoden die in de richtlijnen worden behandeld.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie